Inquiry: petakbunga@gmail.com

20120617

Tutorial ikatan riben

Tutorial untuk ingatan diri sendiri...




Cuma empat langkah yang sangat-sangat mudah membuat reben kali ini. 


Sara lipat je ulang-ulang seperti gambar di bawah. Berapa kali lipatan terpulang kepada masing-masing.


Sara agak-agak lipat lebih kurang 4-5cm dan ulang-ulang lebih kurang 8-9 kali.


Kemudian gunting sedikit di tengah-tengah tetapi jangan sampai putus.


Seterusnya ikat ketat-ketat.




Langkah terakhir adalah kembang-kembangkan reben dan kemaskanya. 




Buat dengan cantik ye untuk hadiah buat insan TERSAYANG.

Selamat hari Bapa :)



20120606

Tutorial Bunga Reben

Membuat bunga dengan menggunakan reben.

Ikuti langkah demi langkah membuat bunga reben seperti gambar di bawah. 


Ulangi lipatan sehingga menjadi seperti gambar.


Akhirnya dengan cermat, tarik salah satu bahagian dan bunga akan terbentuk dengan sendiri. Kemaskan dengan ikatan.

Siap bunga reben.


Saja nak buat tutorial untuk ingatan diri sendiri





20120604

Dip in my heart is LOVE

Sara sudah putus asa+malas nak buat yang rumit-rumit.. 


sebab sayang liquid dip yang dah dibeli..

akhirnya jadi yang ni jer...




comel tak L O V E dip Sara?






Bunga pahar tisu dan bunga dip...bukan bunga dip sebenarnya.. L O V E dip...




20120603

Bunga Dip Percubaan

Percubaan pertama membuat bunga dip benar-benar menguji kesabaran...

Memang patut bunga ni agak mahal dijual kat kedai...betul-betul menguji kesabaran membuatnya.. Nak pusing wayar dah satu masalah... masalah yang paling besarnya.. cecair dip ni mudah pekat bila kena angin. Huh..makin lama buat makin pekat..




L O V E is C I N T A




bunga dip yang tak berapa menjadi. kurang shining dan bunga saya ada buble la...





Belum ada perancangan apa yang nak dibuat denga bunga ni... 




Bunga Carnation Pink



Tema pink dan silver untuk wedding :)


 


Sara pilih 3 tone kaler pink... boring jugak kalau pink sama jer...




Sebenarnya kertas creep pink yang mula-mula beli dah habis kat kedai... itu sebab bunga Sara jadi banyak tone ni...


kertas ni mahal sikit dan lebih keras dari kertas tissue yang biasa tu... tapi cantik sebab bunga nampak tone colour...




Ini hasil bunga pahar wedding kita.. tak siap lagi ni.. in progress..









Cerita petak bunga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...