Inquiry: petakbunga@gmail.com

20131126

Serius Menabung


Sejak akhir-akhir ni aku asyik fikir pasal rumah saja. Teringin sangat nak rumah sendiri. Rumah kecil pun tak apa, cukuplah untuk kami berteduh anak beranak.

Nak buat rumah besar, buat kat kampung, bila tua, pencen nanti.. ha..ha.. Iyo lah sangat.

Tapi bila tengok harga rumah sekarang memang sakit hatilah. Ambil tali, jerut je terus kat leher.
Hakikatnya…kita aje yang tak mampu, ada juga orang yang mampu. Beli rumah banyak-banyak buat rumah sewa. Kita yang tak mampu ni menyewa sampai tua. Isk-iskh.. Mintak jauhlah.

Atas kesedaran nak memiliki rumah sendiri, aku rasa dah sampai masa aku serius berjimat, serius menabung, serius menjana income.(Oh business online aku kurang kencang semanjak aku berkahwin..beranak ni.. Mana semangat aku masa mula-mula aku start up business online ni.)

Huh..serius tahu.
Sekurang-kurang harus menyediakan 20% cash onhand daripada harga rumah.
Mampu ke aku.. insyallah.


Keperluan?...
Must..realy, realy.
Makan minum memang keperluan lah. Makan luar elakkan, atau kurangkan. 
Pakaian anak aku saja kalau aku beli pun, tu pun sebab dia tengah membesar, banyak yang sendat-sendat.

Kehendak?  
No..no..
Baju, bag ke apa…sejak beranak ni langsung aku dah tak minat. Hu..pergi shoping pun bawak bag kain free tu.
Broadband aku dah downgrade. Lagipun online business aku pun dah slow. Kat rumah pun tak ada masa sangat nak online. Sibuk dengan anak kecil.
ASTRO naik lagi harga, nak terminate pun tak boleh. Rumah aku tak ada signal tv, tak akan nak online je, kesian lah mak aku.


Aku pun dah daftar kat PropertyGuru.com.my dan iProperty.com Malaysia. Mana tahu ada rezeki, dapat rumah lelong murah-murah.. huh..




Hah, kalau kau rajin dan jenis bertuah Lucky Draw. klik lah kat gambar bawah..aku dah link kat survey ada Lucky Draw.. aku tak dapat komisen pun..hu..hu.. cuma harap doa korang aku dapat beli rumah satu hari nanti..hu..hu..



7 ulasan:

  1. Balasan
    1. sok..sek..sok sek..huh..cedih

      Padam
  2. menangis tgok harga rmh skrg huhuhu....bgus tu Sa....In shaa Allah ila doakan kita sama2 ada rezeki dpt beli rmh sndiri.... :-)

    BalasPadam
  3. Rumah akak kecik je... alhamdulillah janji ada :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. doa kita dapat beli rumah jgk satu hari nanti

      Padam
  4. Inshaa-Allah. Klu kita berusaha, pasti ada jalan.

    BalasPadam

Jika aku betul
kau angguk

Jika aku salah
kau tunjuk

Cerita petak bunga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...