Inquiry: petakbunga@gmail.com

20131205

Jimat elektrik, cabut plug

2014, kadar tariff elektrik akan naik. Katanya tak melibatkan pengguna domestic yang bilnya bawah rm43.60.  (Rujuk TNB website). Apa-apa pun kena tengok bil tahun depan. Tapi korang kena ingat, bila elektrik untuk komersial meningkat, automatik harga barang akan meningkat. Aku kerja kat kilang aku tahulah betapa seriusnya peniggkatan tarif elektrik ni kat sektor pengilangan.

Banyak cara nak jimat elektrik.

Buat permulaan… malam ni kita cabut plug elektrik yang tak guna sebelum tidur.


Cabut plug…

  1. TV, dvd, Astro dan segala LED yang menyala.
  2. Komputer, laptop dan seangkatannya
  3. Peruk elektrir, pembakar roti, heater, oven, microwave dan kaum kerabatnya
  4. Mesin basuh baju, pinggan mangkuk kalau ada, blender
  5. Battery Chargers, hand phone charger dan segala yang dicharger.







Peti ais jangan kau cabut pulak…

4 ulasan:

  1. ouh betul kan..nak cuba cabut plug jugak lah..jimat electric ni penting sangat sebab rasa macam ter beban nak bayar bil letrik memahal..

    BalasPadam
    Balasan
    1. mana yg x leceh kita cabut..
      ada barang leceh gak nak cabut, pasangkan balik

      Padam
  2. Bil Elektrik TNB rumah teres, apartment, condo/ kedai / office anda melambung tinggi??
    Sy ada buat SERVIS JIMAT ELEKTRIK di seluruh semenanjung Malaysia. Boleh jimat tenaga elektrik 30-50% tiap bulan.
    Sesiapa yg perlu khidmat saya ni, sila WhatsApp / SMS Khai +60133332502 . Memang berkesan, berbaloi & menjimatkan.
    Layari http://selangorshop.com

    Meter utk rumah (single phase) : RM450
    Meter utk rumah, restoran, kedai & & pejabat (three phase) : RM1150

    BalasPadam
  3. Bil Elektrik TNB rumah teres, apartment, condo/ kedai / office anda melambung tinggi??
    Sy ada buat SERVIS JIMAT ELEKTRIK di seluruh semenanjung Malaysia. Boleh jimat tenaga elektrik 30-50% tiap bulan.
    Sesiapa yg perlu khidmat saya ni, sila WhatsApp / SMS Khai +60133332502 . Memang berkesan, berbaloi & menjimatkan.
    Layari http://selangorshop.com

    Meter utk rumah (single phase) : RM450
    Meter utk rumah, restoran, kedai & & pejabat (three phase) : RM1150

    BalasPadam

Jika aku betul
kau angguk

Jika aku salah
kau tunjuk

Cerita petak bunga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...