Inquiry: petakbunga@gmail.com

20140127

Luth 6 bulan


Esok Luth dah 6 bulan. Sekejap je rasanya. 

Hu..sakit beranak pun tak hilang lagi... Terutama masa nak menabung..hu..hu..Aku rasa doktor dah salah jahit.. Laki aku suruh beranak lagi sekali, nanti doktor nak jahit...boleh bagi tahu doktor pasal salah jahit tu...boleh repair terus..hu..hu.
Tapi, tak ada apa sakinya kalau tengok betapa comelnya anak aku... ngrr.. anak SAPA? anak AKU.hu

6 bulan ni aku sangat teruja melihat perkembangan Luth. setiap hari ada sahaja teletah dia yang menghiburkan.

Merangkak
 Seminggu dua ni, Luth tengah cuba nak merangkak. Badannya dah terangkak tapi dia belum berani nak menapak lagi. Sekali sekala ada terjatuh..tapi jarang sangat jatuh. 

Menjelir
Lepas menyusu, Luth dah jadi tabiat menjilat bibirnya. Kadang-kadang dia menjelir. Comel tapi mak ayah dia marah. Tak sopan nak.

Memilih
Aku memang dah tak menyusu secara exclusive sejak dia lahir. Aku pernah cerita dulu. Tapi sampai sekarang aku masih mengepam setiap hari. Luth memang suka susu aku kalau nak banding dengan susu formula. Kadang-kadang dia refused nak hisap susu formula. Rasa tak sedap kot

Makan
Aku dah langgar pantang misi. Aku dah menyuap makanan kat Luth sejak umur 4 bulan lebih. Mana boleh tahan kalau dia asyik tengok aje apa aku makan. 

Tengok...Aku nak makan pun segan tau.. 

Syukur, 6 bulan pertama ni Luth tak pernah jatuh sakit...sihat, aktif sentiasa. Semoga Luth dijauhi penyakit. Insyallah.

Esok Luth ada injection untuk 6 bulan, harap semuanya okey. 
Last inject 5 bulan, Luth tak nangis pun..harap esok pun behave macam last month ye..



19 ulasan:

  1. Heee... comel sangatlah Luth ni.
    Oh 4 bulan lebih dah makan solid food ye. Itu yg tambah sasa ye:)
    Tak ada jadi sembelit ke apa oklah tak jadi masalah. Org dulu-dulu lagilah 2-3 bulan dah disuap makan pisang ok pulak tu kan...

    BalasPadam
    Balasan
    1. start nga puri buah je..baru try2 lenyek nasi. risau takut lekat je.. tak de sembelit lagi.. jenis budak nak makan. semua dia nak makan tapi kita pilih yg healthy lah.. garam, gula x bagilah.

      Padam
  2. memang luth budak yang comey..geram plak tengok..
    tu la, bila pikir baby rasa nak tambah lagi tapi pikirkan balik sakit tu terus jer terbantut..hohohoho

    BalasPadam
    Balasan
    1. ramai yg cakap serit.. tiba2 ngandung lagi..hu..hu..

      Padam
  3. Nape salah jahit? Rs x selesa ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. sembelit sampai skrg...huh.

      Padam
  4. makan buah kiwi...senang nak menabung...mcm saya czer mmg susah membuang..lps makan buah kiwi elok je perjalanan tu..smooth je...hehehehe

    BalasPadam
  5. comey nyer Luth ni...

    BalasPadam
  6. hehe..bebudak mmg suka tengok orang dewasa makan.. alhamdulillah dia ok..comel lak tu.. haha..

    kakak ipar saya penah cerita masa anak no 2 doktor jahit tak ok.. masa bersalin no 3 dia suh doktor betulkan..hehe..ngeri!

    BalasPadam
    Balasan
    1. dengar pun dah ngeri..
      ni rasa takut nak bernak lagi ni..

      Padam
  7. See, aku masih ingat yang luth itu adalah Lembaga Urusan dan Tabung Haji. Hahahaha.

    Luth, kamu pandang ibu kamu macam tu, kalau acik pun acik malu Luth wei. Hehehe.

    BalasPadam
  8. jap je luth dah 6bln, jap gi dah bujang hensem...hhee... sy dulu pun tak sabar nak bagi anak makan apa kita makan...

    BalasPadam
  9. Alhamdulillah dah 6 bulan ye Luth... tak sedar kan... rasa sakit masa bersalin mmg tak terkira, tapi yg hairan nya kita tetap nak bagi dia adik lagi...haha (sy ler tu)...:)

    BalasPadam
  10. amboi comelnye luth..bagus luth tak pernah demam lg..anak dara saya tiap bulan kompen sekali demam..

    BalasPadam
  11. Luth..makin lama makin comel. Geram nya tengok. Alhamdulillah..spnjg 6 bulan ni dia sentiasa sihat. Takut dan risau jugak bila fikir bab kena jahit time bersalin nnti.

    BalasPadam
    Balasan
    1. jap je sakit.. pas dapat cium anak.. hilang terus.

      Padam
  12. Memang seronok dapat tengok perkembangan anak depan mata kan PB....Syukur Luth tak pernah sakit yeh...antibodi dia kuat tu

    BalasPadam
  13. klu luth dh tunju minat nk makan tak salah start masa 4mth..lgpun mula dengan puri buah je kan..semoga luth makin cerdas n sihat!

    BalasPadam

Jika aku betul
kau angguk

Jika aku salah
kau tunjuk

Cerita petak bunga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...