Inquiry: petakbunga@gmail.com

20140408

Aku berkira dengan anak aku


Aku memang kedekut, aku memang berkira dengan duit. Aku beli susu murah kat Luth, aku beli pump susu mahal kat aku. Aku beli Drypers atau Huggies ikut yang mana ada discount kat supermarket. Itu pun lepas beberapa jenama murah lain yang aku beli gagal experiment kebocoran dan boleh melekat balik bila nak pakai sekali lagi.

Paling utama sekali, aku berazam tak mahu lagi beli mainan kat Luth. Luth tak main pun. Handphone aku, remote atro itu juga kau suka. Mainan aku beli dia kuis-kuis lepas tu tinggal. Mak tak nak beli dah!
Aku harap dapat berhenti sehingga Luth sendiri sudah pandai meminta-minta. Bila masa itu tiba, aku kena fikir balik..aku tak nak komen sekarang sebab aku tak tahu mampu ke aku menolak pemintaan Luth.


30 ulasan:

  1. Saya memang jarang belikan mainan kat anak saya. Kadang2 tu kagum tengok anak orang lain, penuh mainan kat katil diorang. Tapi sekarang, bila anak dah nak masuk umo 4 tahun, dia dah pandai meminta. Dan saya belikan, sebab dulu masa kecik2 takde mainan sangat. :)

    BalasPadam
  2. saya pun jarang belikan mainan.. merengeklah anak2 tapi nak belikan taklah..

    BalasPadam
  3. sementara luth xmemintak better simpan duit menan die dlm tabung skit2..kang dh start mintak at least dh ade duit dlm tabung..hehe..

    qisya xmemintak nak menan..tp omaknye sebuk duk memintak kat apaknye nak beli menan utk qisya..acanner tuh..ahahhaa..

    BalasPadam
    Balasan
    1. itu lah yg aku wat azam ni..

      Padam
  4. dulu anak sulung memang saya belikan mcm mcm mainan bukan sebab duit lebih ke hape. tapi sebab dia kan sorang so, perkembangan otaknya adalah melalui bantuan permainan itu.

    tapi bila dah ada si Aleesya ni saya kurang beli mainan, sebab si abang tu most of the time nak main ngan adik. so perkembangan otaknya bergantung kepada si abang yg selalu bermain dengannya..

    BalasPadam
  5. Kalau anak mintak pun jangan belikan... tapi kita belikan pada waktu yang lain supaya dia belajar yang bukan semua benda dia mintak akan dapat... Kita belikan atas ihsan kita supaya dia tak rasa kekurangan dan tak cuba ambil hak orang lain... itu pendapat KN je...

    BalasPadam
  6. biasanya baby misti tertarik ngan remote Astro..kenapa ntah..pelik gak kan ..huhu

    BalasPadam
  7. eh...budak2 mmg cpt jemu dgn mainan...mcm irfan..mcm jenis mainan kitaorg belikan...sekejap je dia main..pastu kitaorg xnak beli dah...tggu dia dah nak pandai jalan, baru beli kereta tolak utk dia..

    BalasPadam
  8. bagus la gitu...dah tetapkan azam...
    harap tercapai :)
    sbb mak yg kena tahan nafsu dr membeli hehe

    BalasPadam
  9. bunda kalu beli mainan kat anak2 pun tengok yang ada unsur pengajaran... macam guns , pistol, pedang segala yang berbentuk war dan ganas memang jarang dan tak der beli kot..
    Masuk jer tadika dah takder barang permainan lagi dah...

    BalasPadam
  10. Merancang yg dirasakan baik itulah yg terbaik. Namun ada kala sifat sebagai ibu/bapa mudah mengalah dgn anak (kakak dgn abanglah ni), macam tak sampai hati bila anak meminta. Anak kakak banyak teddy bear kalau kumpul satu katul pun tak muat agaknya. Mujur banyak yg dah diagih pada mereka yg suka...

    BalasPadam
  11. kaksura ikut mood..ada masa anak2 meminta..terpaksa belikan..kalau tak melalak tak henti..ada masa Uminya yg lebih..tak tahan nak membeli ..hehe..:)
    *masa baby jarang beli mainan..bila dah pandai main baru beli..skrg ni budak2 lagi suka main handphone rasanya..kadang2 akak bergaduh berebut phone ngan Afif..hihi..

    BalasPadam
  12. haha, akak pun gitu, dulu manjakan sgt skrg bila dah overdose..sori la nangis pun akak tak belikan mainan banyak sgt dah

    BalasPadam
  13. hihi..kalau kmi ikut mood jugak PB.. baba Pa'e kekadang tak dpt tolak permintaan si kecil tu..klu sy kena tapis dulu.. tak boleh nak ikut sangat karenah dia... huhu..

    BalasPadam
  14. Dilemma biasa untuk parent. Tapi bagus jugak ajarkan anak ni awal-awal untuk tak meminta-minta. Dapat jugak jimat belanja untuk kegunaan masa depan. Nanti anak dah sekolah lagi macam-macam nak kena beli.

    BalasPadam
  15. Akak anak dah besar.. jadi tak de lah beli mainan.. tapi sekarang sibuk nak buku pulak PB..

    BalasPadam
  16. Bagusnya Luth tak mau toys. Kalau dia nak pun susah gak nanti. Nak reject permintaan anak ni tinggi kosnya dalam hati tau.... So sebelum dia demand nak macam-macam, kekalkan ajelah azam tu PB. Nanti kalau dia dah pandai demand, memang kita terpaksa mengalah gak.

    Btw, telah kuseru namamu di alam maya... macam tau aje dia namamu tersemat dihati sejak awal pagi tadi. Pandai nyer!

    BalasPadam
  17. kau tahu thong yang orang guna untuk masak? BG main tu sekarang ni instead of dia punya menan lori yang penuh sebakul. dia main penutup lubang kerusi. dia main tarik sampah guna penyapu jari yang kembang tu. pendek kata permainan dia sekarang ni dah makin pelik. mama dia bising, dalam banyak² menan dah beli, ini jugak menan yang kau main eh.

    tapi at least jimat la duit aku nak belikan menan baru untuk dia. haha.

    BalasPadam
  18. tapi selalunya.... mak bapak ni... kalo sorang tak belikan... yang sorang lagi tu mesti belikan..... ini le namanya hidup berkeluarga... sabo mana yang kita boleh sabo...

    BalasPadam
  19. kalau anak minta beli buku mesti cuba tunaikan...

    BalasPadam
  20. waktu luth baby ni satu dua je mainan,byk2 bkn dia main..dh besar n pandai demand nti nak berkira pun ssh juga nk tepis..

    tp klu sy biasanya mmg belikan..tp takdelah smp menurut semua kehendak anak..klu bley replace kepada yg lebih murah..tak pun kena blajar sabar..biaq anak tau tak semua benda dia nak boleh dpt dengan cara mudah..lu benda tak mampu beli mmg ckp tak mampu n teranggkan kenapa tak belikan.. biar dia faham..:)

    BalasPadam
  21. Umur cenggini tak paya belikan menan mahal2 pun, depa tak interested and tak peduli mahal ker murah, remote atau botol2 kosong jugak yang depa minat. hehe

    BalasPadam
  22. suka beli menan pastu mama tumpang men hehe

    BalasPadam
  23. Pendapat sy beli lah dgn berpada-pada, jgn berlebihan. Tengok dia minat apa.

    BalasPadam
  24. Sy beli dia mainan mahal if de duit lbih...kalo x,sy xbelikan..tp skang jrg belikan diorg mainan sbb slalu belikan buku n kaler...

    BalasPadam
  25. aiza takde pengalaman lagi bab ni.. hanya membaca semua komen di atas sebagai pedoman untuk aiza nanti..

    BalasPadam
  26. mesti berkira.. kot idak anak jadi lemak.. anak akak takderler mainan yang mahal2.. tujer.. tapi tuler kadang dah beli menyesalkan tak dimainkan sangat... kalu dia main rasa berbaloi gakkan... jadi kena berkira untuk kebaikan.. kot idak anak2ni rasa semua bendapun senang nak dapat..

    BalasPadam
  27. kenape remote jugak yg diminati erkk

    BalasPadam
  28. usia mcm Luth tu belum nak reti main mainan.....die akan main benda2 lain
    nanti dah besar ckit bru die pandai main mainan :-)

    BalasPadam
  29. Sama la. Budak2 ni dpt kejap je mainnya. Lps tu tinggalkan. Nnt 4-5 bln br cari semula. Huhu... Tp ada ms x smp hati nak tolak.

    BalasPadam

Jika aku betul
kau angguk

Jika aku salah
kau tunjuk

Cerita petak bunga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...