Inquiry: petakbunga@gmail.com

20140409

Wordless, sejak mak dah tak ada

Dia suruh aku telefon ayah dia, cakap dengan ayahnya. Aku suruh dia call sendiri, cakap sendiri. Dia kata susah, tak tahu nak cerita apa.

Aku tahu dia selalu rindukan ayahnya.  Sejak dah jadi ayah ni, dia rasa dekat sangat dengan naluri seorang ayah. Tak mahu Luth jauh dengan ayah sampai bila-bila.

Bila mak dah tak ada, ayah dah ada keluarga lain benda macam ini memang akan berlaku. Bila kita dah makin tua, kita belajar menerima semua ini.

Sekarang masa untuk berubah. Telefon dia, tanya khabar dia.



 Tak apa, biar aku telefon dulu. Nanti aku ceritakan tiap patah tutur mesra ayah.



15 ulasan:

  1. Betul..bile dh jd parent nie boleh merubah semuanye..baik dr perangai mahupun perasaan..

    Xsalah memulakan kata..;)

    BalasPadam
  2. Kenapa pulak en hubby segan pulak nak telefon tu PB.. tak apa PB mulakan dulu ye ehe :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. bila dah ada keluarga lain..kdg2 anak terasa, mak plk dah tak ada.

      Padam
  3. Slow2 InsyaAllah bole...

    BalasPadam
  4. bagus PB mulakan dulu.. besar pahalanya menghubungkan silraturrahim terutamanya sesama ahli keluarga..

    BalasPadam
  5. eloklah tu..kalau dah jauh dekatkan..kalau dah renggang kita mesrakan...menjadi ibubapa banyak merubah kita..walopon mak dah takde dan ayah dah ada keluaga baru..kenalah juga bertanya khabar orang tua..:)

    BalasPadam
  6. Lelaki memang macam tu. Susah betul nak ekspresi kasih-sayang tu. Kalau boleh mahu simpan tak mahu orang tahu, kotnya terjatuh maruah kelakian ke kalau orang lain tahu dia rindu kat makpak mahupun anak-anak. So, dah call ke belum ni PB? Cepatlah citer dalam blog boleh buat satu entri lagi nih!

    BalasPadam
    Balasan
    1. dah2..
      asal nya nak tulis pasal butir cal tu..tiba2 tertulis cerita lain..
      nanti2 lah cerita apa ayah cerita

      Padam
  7. mungkin sifat bapakni gituler tak pandai berkata2..
    tu yang anak2 susah nak berhello hellotu...
    dulu dari kecik dah tau bapak ni payah nak bercakap..
    tapi sayang dia pada anak2 nyawa galang ganti...
    jadi peringatan untuk diri sendrii juga jangan malu nak call bapak..
    tanyalah soalan biasa2kan... dah makan.. harini sihat...
    ah rindu lak ngan bapak sendiri...

    BalasPadam
  8. hmmm... sama mcm my hubby kot. tak suka call. apa apa hal kita la yg call tanya khabar. dah style dia gitu kan.. tapi kalau balik kg tanya khabar pun lemah gemalai jer. sampai kekadang aku saya pun tak dengar apa yang deme borak. punya la hormat ayah dia sampai cenggitu ..

    BalasPadam
  9. kiranya pb la kena mulakan dulu ye

    BalasPadam
  10. Takpe kalo suami segan kne mulakan dulu..

    BalasPadam
  11. Kalau sblm ni sy susah jgk nak kol mil. Tp skg sy biasakan jgk kol. Ayah snd dh tentu la hari2. Nnt dia merajuk kalau tak kol.

    BalasPadam
  12. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam

Jika aku betul
kau angguk

Jika aku salah
kau tunjuk

Cerita petak bunga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...