Inquiry: petakbunga@gmail.com

20140519

Air rendam buah


Aku tegok orang share gambar ni kat facebook.

 Why drink infused waters?

1. Green tea, mint, and lime - For fat burning, digestion, headaches, congestion and breath freshener.

2. Strawberry and kiwi - For cardiovascular health, immune system protection, blood sugar regulation, digestion.

3. Cucumber, lime, and lemon - For water weight management, bloating, appetite control, hydration, digestion

4. Lemon, lime, and orange - For digestion vitamin C, immune defense, heartburn, (Drink this one at room temperature)

Infused water ni bagus untuk detox, tenaga dan hidrasi. Letak sebanyak mana suka buah dalam air dan biakan sekurang-kurang 30 minit. 


Nak bagi teruja sikit pasal air rendam-rendam buah ni...
 
 
 
 
 
 
 

Biasalah hujung minggu stok masak dah habis. Petang semalam macam biasa aku rajin, goreng ikan bersayur ulam timun budu. Makan budu mesti ada limau nipis selain lada. 


Habis makan, ada lebih lagi limau dengan timun.



Aku pun rasa bersemangat nak buat juga. Jar bekas jem pun jadilah.. kalau letak dalam gelas tak nampak pula nak amil gambar..ho..ho..

Cerita hujung minggu.



14 ulasan:

  1. Tak pernah lagi minum air rendam buah ni ... rasanya mungkin tawar2 buah lah agaknya kan .... :)

    BalasPadam
  2. nampak simple tapi banyak khasiatnye ye..

    BalasPadam
  3. rasa nak buat juga tapi selalu malas..hoho

    BalasPadam
  4. slalu wat green tea jer sbb itu yg ada d opis ni he3

    BalasPadam
  5. cam best jer..dah tengok ni..rasa nak buat pulak..tp tunggu angin rajin datang..:)

    BalasPadam
  6. Rase nak buat tuh mmg ade tp takat rase je la..tang nak wat tuh mcm renyah pulop..hehehe

    BalasPadam
  7. suami akak yang rajin... tapi akakler yang kena buatnyer..
    sori dah lama tak berkunjung.. .penyakit M tu kuat beno..

    BalasPadam
  8. tgk gambar2 kat atas tu..mmg haus dibuatnya :))

    BalasPadam
  9. saya pun selalu buat timun ... kalau ada buah lain , cebur je ... memang segar jer rasa kat tekak ...

    BalasPadam
  10. kalo aku ni... aku kunyah je timun tu. Heheh.. Lemon aku perah la minum jus masam tu. Tapi jus limau nipis lagi masam. Nnt kalo ko buat lagi, ko share la kot2 bleh jadi inspirasi sanubari aku plak utk rajin mcm ko.

    BalasPadam
  11. Buat lemon je. Tp ada sekali tu trpahit pulak. Pesal entah. Sabar je la.

    BalasPadam
  12. Aku korek isi timun, buat air campur sirap. Tu je la yang reti. Haha.

    BalasPadam
  13. aku buat ngan lemon aritu.. pahit sbb kulit lemon... buat sekali lepas tu tak buat buat dah.. hahaha

    BalasPadam
  14. Dah pernah nampak tapi tak pernah buat. Kira spesies tak rajinlahkan.... setakat lemon tu bolehlah masuk dalam air. Sedap!

    BalasPadam

Jika aku betul
kau angguk

Jika aku salah
kau tunjuk

Cerita petak bunga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...