Inquiry: petakbunga@gmail.com

20140625

Menangis sampai puas

Emo betul aku sehari dua ni. Ambil Luth rumah pengasuh aku dah nangis. Semalam satu hari, sekejap-sekejap aku nangis. Aku tengok Luth, aku rasa kesian betul. Aku ingat kata-kata pengasuh, aku nangis. Apa aku nak buat? Bukan salah Luth dia suka menangis.

Salah mak dia yang suka menangis, sekarang anak pun suka menangis.


 Aku tak fikir ada lagi orang sanggup jaga Luth. Ada, ada..Cuma Luth yang tak boleh. Bayangkan dekat 11 bulan dia dah kenal semua orang, tiba-tiba aku campak dia dengan orang yang dia tak biasa. Kalau aku pun, aku tak selesa. Budak kecil manalah dia tahu nak cakap, nangis je lah. Jangan bandingkan anak aku dengan anak orang lain yang baik. Yang tak ada ragam. Diam je, baik je..tak macam anak aku.. sedih tahu. Teruk sangat ke anak aku..

Semalam aku dah telefon ma aku bagi tahu. Insyallah, jumaat ni ma datang balik sini. Laki aku mulanya tak bagi aku beritahu ma. Asyik susahkan ma je. Sampai bila? Sekarang ni patut kami sudah berdikari. Tapi aku buntu sekarang.

 Seminggu ni aku tak masuk pejabat. Aku tak tahu apa jadi kat kilang. Aku pun tak nak ambil tahu. Kat rumah ni pun aku dah pening. Semalam Luth baru pecahkan botol cuka epal aku. Semerbak rumah bau cuka. Sudah bersihkan, tapi baunya kuat ada lagi..menyengit hidung.

Minggu depan aku masuk pejabat, tak tahu apa nak jadi. Tapi aku nekad kali ni, kalau banyak bunyi besar kemungkinan aku undur diri. Insyalllah semunya akan baik-baik.

Best apa jadi surirumah.. 

26 ulasan:

  1. dilema kite sm.. sama sgt.. :(

    BalasPadam
  2. Bila bab anak ni, memang terasa nak benti keje je...

    BalasPadam
  3. emmm..begitulah nasib ibu berkerjaya ini..nasib baiklah ada ma boleh minta tolong kan, tapi sampai bila..
    dulu2 pun anak saya yg sulung cam gitu, seminggu mata merah dan bengkak menangis..tapi Alhamdulillah pengasuh tu masih nak mengasuh anak saya..
    Apa pun saya doakan yg baik2 shj utk Luth dan PB yer..

    BalasPadam
  4. mmg susah nak berpisah ngan mak bagi anak2 kecik yg dah lama dok bwh ketiak mak...inshaallah semoga bila nenek luth dtg nanti settle lah prblm yer..

    BalasPadam
  5. mula-mula memang susah, lama-lama ok nanti.budak memang camtu sebab pengasuh saya pon pernah jaga budak yang dah kenal orang..berhari2 tiap kali saya anta anak saya, budak tu nangis..lama2 budak tu ok, siap taknak balik umah cam anak saya jugak..huhu
    in sha Allah ada jalannya ye..sabar

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tpi pengasuh dia dah give up..

      Padam
  6. 'ammar pon mcm tu mse mule2 anta ke taska..pagi nangis..time amek nmpk air mate mengalir.. sedih..duk opis t'ingt2 ank..tp xlme pn..bile die da pndai b'kawan.ok jer. skrg ni esaited bile nmpk taska die..hee
    tp kn..jelesnye lao awk jd surirumah.. best tu..

    BalasPadam
  7. Lebih kurang sama macam dilema saya jugak. Tak biasa duduk dengan orang lain. Kena dengan family sendiri jugak baru dia ngam. Problem time wife nak start balik kerja.

    BalasPadam
  8. kesiannya...emosinya terganggu dek bertukar org yg menjaganya...lagi satu..bayi dikurniakan dgn anugerah istimewa..dia boleh detect seseorang ikhlas menyayanginya atau buat2..

    BalasPadam
  9. tabah yer... kalau mampu, why not jadi surirumah sepenuhmasa... byk aktiviti & mungkin bole buat bisness online ker...

    betapa teringin nak jadi full time surirumah... mungkin Allah da takdirkan kena kerja ;)

    BalasPadam
  10. Sebenarnya kakak pernah rasai apa yg PB rasa. Anak sulung 7 bulan baru kakak ada maid. Sebelum itu arwah MIL kakak yg jaga. Anak menangis kakak menangis sama. Tapi kakak cekalkan hati. Masuk sebulan lebih baru anak kakak boleh sesuaikan diri dgn bibik. Itu pun kakak buat spot-check seminggu 2-3 kali gilir dgn abang (sebab tak percaya & takut). Tapi macam PB kata sebelum ini yg Luth Allah yg jaga kita manusia ni perantara aje. Cekalkan hati dik. Sayang kalau berhenti. Jgn malu mohon doa pada Allah dan tahajjud setiap malam moga Luth serasi dan selamat dlm jagaan siapa pun.

    Kakak: simpati sangat.

    BalasPadam
  11. Anak aku yg 1st dulu mak aku jaga sampai umur 6 bulan *klotaksilap. Pastu hantar nursery. Memang nangis wei. Tapi terpaksa. Lama2 ok. Cer ko hantar nursery. Cari yg berdaftar under JKM. Tapi kena tawakal lah.

    Tapi klo diberi pilihan, memang rasa nak benti keja jaga anak sendiri. Selamat membuat keputusan ☺

    BalasPadam
  12. kalau pengasuh give up tu yang susah..budak2 memang camtu..dia tak biasa..mesti dia nangis..
    memang susah la camni..kalau pengasuh anak akak..dia jenis tahan..pernah ada kes camni hantar kat dia..(selepas pengasuh lain tak tahan)seminggu jugak budak tu nangis .tp lepas tu dia ok..nasib baik nenek Luth nak dtg balik..kira selesai masalah buat masa ni...:)

    BalasPadam
  13. Akak pun dah rasa yg macam PB rasa.. akak sampai tukar penjaga yg ramai masa tu.. sebelum tu kakak aka yg jaga.. ujian jugak buat kita ni PB.. moga masalah PB dapat selesai dengan baik.. Tapi kalau mampu jadi suri rumah pun best..

    BalasPadam
  14. Budak2 ni tak sama perangai dan ragamnya...cuma yang betul2 tahan dan sabar jer boleh jaga lama...

    Mungkin ada yang kata kena sawan tangis lah..macam2..

    BalasPadam
  15. Ya ke jadi lagu tu, PB ...

    Faham sangat keadaan PB sekarang. Apapun berkaitan dengan anak, memang boleh buat kita emo tak menentu. Memang bukan salah Luth kalau dia menangis tak berhenti, manalah boleh nak banding-banding budak-budak ni. Kira nasiblah, tengok macamana. Luth tak rapat dengan Tok Ma, dah biasa dengan orang-orang yang dikasihi tetiba bertukar tangan, memanglah takut jadinya.

    Janganlah berhenti kerja dulu. Cari dan usahakan jalan lain. Kalau Ma nak datang lagi, maknanya Ma sangguplah duduk dengan PB sekeluarga tengok-tengokkan Luth semula. Memanglah kita rasa kesian tengok mak kita dah tua jaga cucu. Dulu jaga kita, sekarang bersusah-payah jaga anak kita tapi dalam situasi macam ni, memang rasa macam nak menumpang kasih lagi dengan mak sendiri. Sabar ya, PB. Insya Allah ada jalannya. Dahlah, tak mahu nangis-nangis, sembab dah muka tu!

    BalasPadam
  16. klu camtu gayanya , kena tggu sampai luth blh berdikari kot baru hantar kat pengasuh ... klu blh utamakan luth dulu ...

    BalasPadam
  17. Baby kalau dah besar, macam kes luth ni dah 11 bulan, mmg dah kenal orang..so mmg sukar kalau baru nak kenalkan dgn pengasuh baru..
    takpa...kalau terpaksa, jadi lah housewife kejap...ada hikmahnya...Insya Allah

    BalasPadam
  18. anak sy akan menangis klau nmpk sy/suami so ms anta kt umah pengasuh tu bg dia ralit dl kt tgn pengasuh...dok agah2 dia cepat2 kami beredar.pastu ok la tp dia nk pengasuh ada dpn mata dia jugak.klau pengasuh ke dapur/toilet dia x nmpk siap la...meraung dia

    BalasPadam
  19. betul tu...bila fikir anak mmg nak bhenti kerja...hmmm

    BalasPadam
  20. Lor. Nape pulak pengasuh yg give up ni. X pe. It will takes time. Tapi dah mak nak dtg blik ok la. Sy pun sll pk nak benti keje kalau ats musabab anak ni

    BalasPadam
  21. Anak saya yg ke2 masih bayi mak jaga. Bila hantar pengasuh dia menangis, ikut bontot pengasuh 24 j. Sedih bila pengasuh terus terang kata tak sanggup jaga. Alhamdulillah..hantar pengasuh baru, ok pulak. Pengasuh berusia. Rajin layan macam cucu. Luth belum bertemu "gu" nya. Sabarlah...mungkin ada hikmahnya dia tak rasi dengan pengasuh itu..

    BalasPadam
  22. tetibe aku pun rase nak nangis skali sama2 ngan ko sbb aku paham sgt ko weh..anak kite sama..baru 8 bulan dh pandai milih org..anak kite sama, manja..anak kite sama, kuat nangis..mungkin betul kate ko anak kuat nangis sbb mak kuat nangis sbb aku pun kuat nangis..aku xdpt bayangkan kalau aku anto mek tembun kat pengasuh..org luar yg die xkenal..mau bile ptg aku balik, bengkak matanye...;(

    alhamdulillah ma ko nak dtg..lega skit hatikan..

    BalasPadam
  23. Biasalah budak ......ada yg senang, ada yg susah diasuh orang ni.....Luth sama ngan anak OKje yg bongsu dulu masa maid dah tak de. Terpaksa hantar taska..... menangis memanjang. So Tok ma terpaksa diimport semulalah ni yeh hehe..

    BalasPadam
  24. sa....pengasuh tu biasa mengasuh ank orang tak....kalau die biasa ngasuh anak orang dia boleh handle budak2 yang tak biasa nga org lain.....normal tu bdk2 tak biasa duk nga org lain...
    pengasuh tu kena pandai layan.....tapi kalau awal2 die dah give up baik takyah...

    kita sbgai ibu mmg sensitif bab anak ni.....trpaksa la tokma Luth datang balik eh hehehe....

    BalasPadam
  25. ermmm...sebenarnya nak handle baby memg sush tp bgntung pd kecekapan dan keterroran pengasuh tuh asuh budak..kalo die berpengalaman msti tau how to handle a baby kan..kalo xde pgalaman n bru nk try memg pyh la..

    BalasPadam

Jika aku betul
kau angguk

Jika aku salah
kau tunjuk

Cerita petak bunga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...