Inquiry: petakbunga@gmail.com

20140701

Bagai Menunggu Buah Kurma Kota Bharu Gugur

Sepupu aku post gambar pokok kurma yang sedang berbuah kat facebook. 


Ni baru kurma segar burgar. Banyak juga tempat sekitar Bandar Kota Bharu yang pokok kurmanya sedang berbuah ni. Takat tengok dan bergambar je lah, dapat merasa kurma made in Kelantan ni tidaknya. Orang ramai beramai-ramai menyerbu pokok kurma. Katanya sampai jem jalan-jalan kat Kota Bharu nak tengok pokok kurma.

Pengajarannya disini, kena ada usaha, tawakal dan keyakinan dalam berbuat sesuatu. Pokok kurma pun boleh hidup dan berbuah dibumi Malaysia.  Boleh gitu. Cuma kena tunggu lama sikit nak merasa buahnya.


Baru ingat nak tanam juga pokok kurma. Nanti boleh jadi supplier untuk Yusuf Taiyoob.

27 ulasan:

  1. Yelah hebok pasal kurma KB ni.... Lebat pulak tu buahnya...Malam tadi baru tengok majalah 3 pasal kurma jugak....maklum le bulan puasa hehe...
    Memang bisnes minded sungguh ni hehe

    BalasPadam
  2. Hiii mmg geram tgk buah kurma yg lebat tu.

    BalasPadam
  3. baik ko start tanam sekarang.. nanti luth da besar dia terus jadi CEO supplier.. haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. aku tak nk mewahkan Luth..
      hihi

      Padam
  4. Semalam baru tengok cerita pokok kurma ni di majalah 3 ... lebatnya buah, geram pulak tengok :)

    BalasPadam
  5. nk tanam jugak la.. hehehe.. meriah kurmanya tu..

    BalasPadam
  6. semalam aku baru tgk majalah 3, baru aku tau pokok kurma bukan setakat kat kelantan je.. tapi dah ditanam di merata2 negeri seluruh Malaysia.

    tapi kena tunggu 4-7 tahun la nak berbuah :)

    BalasPadam
  7. Eh, kalau nak buat bisnes, nak join sekakilah, PB. Tanam dulu depan rumah nanti dah berbuah lebat, roger-rogerlah. Kita supply kat YuTa ek :)

    Dah baca dan tengok gambar pokok kurma kat Kelantan ni. Kalau macam ni, bolehlah nak usahakan tanam pokok blackcurrant ke, anggur ke kat rumah kampung nanti ... manalah tau boleh menjamin masa depan satu hari nanti!

    BalasPadam
  8. apa kata try mana tau menjadi...he he he...

    BalasPadam
  9. RUTHUB..KELAT2 MANIS..
    TAK SABARKAN..SUBUR KELANTAN

    BalasPadam
  10. Seronok tgok pokok kurma tu kan..alhamdulillah berbuah jgk akhirnya..

    Salam ramadan dari fazitaismail sekeluarga..

    BalasPadam
  11. Teringin nak ke KB untuk melihat sendiri pokok kurma..

    BalasPadam
  12. Semangat tu PB nak jual kat Yussof Taiyob.. kena cakap berbisik dulu eheh :)

    BalasPadam
  13. tak sangka kan punyalah lebat buah dia, mengalahkan kurma yg tumbuh kat padang pasir tu...itu lah kuasa Tuhan...

    BalasPadam
  14. pemes kb skang nih..ada lagi kat kawasan lain pon tapi kat sini paling meriah..

    BalasPadam
  15. Alhamdulillah.....siapa boleh
    sangka kurma juga boleh hidup di bumi Malaysia...

    Subhanallah...

    BalasPadam
  16. Masya'allah...lebatnya buah. Everything is possible kan.

    BalasPadam
  17. semalam ada kat majalah3 pasal tanam pokok kurma
    rimbun aje, geram
    rasa nak tanam juga =)

    BalasPadam
  18. berkat jugak gelaran negeri serambi mekah tu kan.

    BalasPadam
  19. agak2nya ada tak memalam buta org panjat pokok kurma tu ye ... kat rumah my bunda di kg ada pokok kurma . kata org kena ada pasangannya klu nak berbuah . pokok tu pun x tau jantinanya , camna la nak carikan pasangan ... adeh .

    BalasPadam
    Balasan
    1. Br fikir nk g ngutip mlm2..hi..
      pokok salak setahu Pb yg kena kacuk benih jntan. Tabur debunga nya.

      Padam
  20. nmpk cam emas kan buah kurma tu.dl p mekah time musim sejuk.buah kurma x kuar lg

    BalasPadam
  21. aah ada juga baca n3 kurma kat kelantan di blog2 lain...nanti ada kurma kelantan plak

    BalasPadam
  22. nasib baik la aku duk kat kl..kalau duk sana or dekat2 ngan sana mmg aku salah sorang yg wat jem semata2 nak tgk buah kurma..ngeeee..

    BalasPadam
  23. memg heboh psl kurma kt kelantan nih..bkn seng nk tgk

    BalasPadam
  24. tgk kat majalah 3 aritu .. kagum !

    http://amal-salleh.blogspot.com/2014/06/giveaway-ramadhan.html

    BalasPadam
  25. Buah kurma memang berkhasiat. Dari penambah tenaga kepada penambah susu ibu dan mencerdaskan minda. Saya ada menjual air kurma. Ener AlKurma. Untuk maklumat lanjut, whatsapp di 013 2518553.

    BalasPadam

Jika aku betul
kau angguk

Jika aku salah
kau tunjuk

Cerita petak bunga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...