Inquiry: petakbunga@gmail.com

20140718

Mak engineer tak jadi, ayah technician, anak?

Basikal ni patutnya jadi hadiah hari lahir Luth yang pertama. Belum lagi setahun anakku Luth dah modified basikal dia.

Gambar aku ambil sebelum apa-apa modification.

Sehari kemudian,  Safety Oficer Tok Ma Luth kata belah depan basikal Luth tak selamat. Dikuatiri boleh mendatangkan kecederaan pada mata. Maka, mak selaku engineer meluluskan untuk tukar design. Ayah Luth Technician dah tanggal bahagian depan. Tongel-tongel basikal Luth yang dah tak ada rupa motorsikal dah.

Tapi basikalnya tak siap modified kat situ sahaja. Sticker Angry Bird kat basikal dah dicabut Luth. Penat ayah dia fikir nak pilih Angry Bird ke Ben10 hari tu.


Penutup skru tayar basikal pun dah dibuka Luth. Kadang-kadang aku tengok basikal ni buat aksi terbalik, sambil Tuan basikal duk golek tayarnya. Esok-esok, tayar basikal ni pun tunggu nak tercabut juga. 

Panjangkanlah umur basikal sehingga ulang tahun hari lahir Luth yang pertama. 
Belum jejak tanah lagi ni.. dah ada tanda-tanda kehancuran.
Oh, otaknya sedang berkembang...


25 ulasan:

  1. Luth tunjuk bakat tu..In Sha Allah Luth pandai besar nanti..jadi engineer:)

    BalasPadam
  2. emmm, bijak lah Luth nie, bagus..baguss.....biasanya basikal cam gitu 2 atau 3 bulan shj ok, lepas tu mesti dah tak rupa basikal...klu elok seumur hidup macam mana kedai basikal nak dpt untung kan...hihiiii...

    BalasPadam
  3. hahahaha...Luth nak tunjuk kepakaran tu kak...mau jd engineer berjaya nnt!

    BalasPadam
  4. sel2 otak sedang berkembang..dia nak tau apa yg terjadi andai buat begitu..ki2

    BalasPadam
  5. Hihi.... ini belum setahun ni PB. Genap setahun aje technician dan engineer semua tu tak perlu. Luth sendiri jadi engineer cum technician:)

    BalasPadam
  6. otak-otak sedang berhubung... anak2 kecik gituler kot idak tak best..

    BalasPadam
  7. Haha...dah namamya anak lelaki mmg gitulah perangainya PB...barulah nampak machokan Luth kalau berjaya cerai barang hehe.... Tpkan dulu masa okje kecik pun mmg suka terbalikkan basikal pas tu main tayar.....

    BalasPadam
  8. sel sel otak sedang berhubung...hihihi

    BalasPadam
  9. Hahaha...teringat basikal anak2 kita patah dua...langsung xleh naik...anak laki mmg camtu PB..haha

    BalasPadam
  10. hahhaa.. boleh geng dengan abg pa'e habis mainan dia 'tukang'kan.. sel2 otak sedang berkembang..good boy Luth..hehe

    BalasPadam
  11. Berbakat jdi pomen.anak lelaki.

    BalasPadam
  12. Hehehehe...comel je. Teringat Aydin dulu. Tapi Luth ni advance. Kecik2 lg dah tnjk belang engineer-nya. Heheheh!

    BalasPadam
  13. part tanggalkan sticker memang budak2 pakar.. tau2 je dah togel.. ;)

    BalasPadam
  14. Heheh...bgus2 ada bakat terpendam tu..hehe

    BalasPadam
  15. Otak budak-budak memang cepat berkembang. Done follow your blog and nice story. Follow me back. www.waniameen.blogspot.com

    BalasPadam
  16. biasa bebudak mmg suka gak main tayar pusing-pusing.beskal boleh terbalik jadiknya

    BalasPadam
  17. Bila sel2 sedang berhubung.. macam nie la jadinya..hehehe =D

    BalasPadam
  18. hehe...budak-budak PB
    sama ajelah dengan bebudak kat rumah ni

    BalasPadam
  19. Budak budak mmg bijak. Pandai je nak pomen.

    BalasPadam
  20. dia cabut sticker tu satu petanda yang dia tak suka angry bird.. lenkali beli ben10..haha

    BalasPadam
  21. Hahaha.... nak jadi engineer juga kot si Luth ni! Mana pi mentol depan tu, nampak ke nak bawa basikal keliling taman bila bulan mengambang?

    Budak-budak memang begini kekdahnya. Anak I si Adik tu, habis segala benda di'pomen'nya. Ingatkan nak jadi engineer juga tapi bila tengok aksi mem-pomen tu, risau pulak kot-kot nak jadi mekanik. Takpa, takpa, mungkin dia nak buka bengkel kereta BMW mahupun Merc di masa depan. Think positive jelah ek :)

    Moga basikal ini panjang usianya. Kesian nasibmu wahai basikal Luth!

    BalasPadam
  22. hehehe...tunggu besar sikit...terus jadi senior engineer...hehehe

    BalasPadam
  23. Bila sel2 otak Luth tgh berkembang camni lerr jdnyer hegegege

    BalasPadam
  24. hahaha...luth luth..bila sel sel otak mule bergabung

    BalasPadam

Jika aku betul
kau angguk

Jika aku salah
kau tunjuk

Cerita petak bunga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...