Inquiry: petakbunga@gmail.com

20140710

Milestones: Baby ku Luth 11 bulan ke 12 bulan

Semalam aku sampai terpost 3 entry sekali. Hari ini dah tak tahu nak tulis apa.. Tapi nak update blog juga. Nanti korang rindu pula kat aku. Ggup. 

Jadi aku main tempal-tampal, susun balik gambar Luth yang ada dalam blog ni... Sekejap kurus, sekejap gemuk. Sejak Tok ma dia balik kampung hari tu dia kurus. Sekarang dah gemuk balik. Ishk..ishk..macam mana aku jaga.


By the time she's 12 months old, you can expect your child to:
Prefer her mother or regular caregiver to all others
Aku memang jeles kalau anak aku nampak suka kat orang lain walaupun ayah dia sendiri. Mak dulu..mak..mak..mak...lepas tu baru ayah.


Be shy with strangers, and cry when her parent leaves
Pemalu sangat sampai aku terpaksa bawak Tok ma dia balik tolong jagakan dia. Tak ada harapan dah nak cari pengasuh lain.

Respond to simple verbal requests
Cakap banyak sungguh. Sungguh bukan ikut aku. Ni ikut ayah dia. Pening aku. Selalu sembang bahasa bby nga ayah dia. Bila aku mencelah, dia bo layan..salah ke bahasa bby aku?

Look at the correct picture when the image is named
Sudah kenal banyak benda. Aku ingat dah kena ajar cakap orang putih ni kat rumah. Biar anak aku pra-pra kecek ore putih ni.. ni asyik dok speaking Kelate sokmo.


Imitate gestures; try to imitate words
Sangat pelik tengok orang pakai benda kat mata. Tapi tetap rasa nak pakai juga. Suka tiru perbuatan kita. Jadi kena jaga selalu. Macam ayah dia selalu baling bola angin kat muka aku..aku dah larang, nanti Luth ikutkan. Tak baik tahu main muka mak. Haram.

Repeat sounds or gestures for attention
Shuh..shuh... tengok atas. Cari cicak. Cicak dalam rumah nak keluar pun takut. Shuh..shuh..

Find objects easily hidden while she watches you hide them
Aku simpan, dia buang. Last-last aku biar gitu je. Tak payah kemas. Cari benda tersembunyi kot celah menan dia.

Crawl on her hands and knees
Kenapa Luth suka korek hidung mata aku sambil menyuyut? 

Walk holding furniture or independently
Boleh lari dah anak aku.. sekarang jalan sikit asyik berenjut.. kekonon dia dah boleh melompat lah tu.. padahal angakat kaki setempat je.. Tapi sungguh comel

Feed herself with her fingers
Berebut sudu dengan aku biasa sangat. Tapi botol susu malas nak pegang. Tok ma kata, dia suruh orang tolong suapkan. Mmm, penat.

Jap-jap lagi gi jalan blog kekawan curi idea nak tulis entry lepas ni..hihi..
Comel sungguh anak aku.. ditimpa perasaan lagi....dush.

18 ulasan:

  1. Masa ni lah nak melayan keletah anak PB.. besok dah besar lain pulak :)

    BalasPadam
  2. Comelnyer...pipi tu ...seronok tgok keletah bby kan..

    BalasPadam
  3. Comel tengok anak akak. Sukanya dia.. :-)

    BalasPadam
  4. wah... lasak nampak gayanya luth nie..

    BalasPadam
  5. Melihat development anak depan mata terasa indahnya. Kalau ada photobook satu-satu tengok seronok. Sekejap lagi adegan kejar-mengejar makin ligatlah..

    BalasPadam
  6. haaaaa melayan anak yg paling best dlm pengalaman hidup kita, setuju?

    BalasPadam
  7. seronok tengok anak besar depan mata.

    BalasPadam
  8. lepas satu, satu keletah luth ni yang mencuit hati kan...
    tunggulah dia boleh cakap nanti...

    BalasPadam
  9. luth semakin membesar..ensem la luth

    BalasPadam
  10. Luth mmg comel... membesar dgn sihat dan bijak... Ikut sape tu, eh?
    sama pula perangai dgn anak2 time menyunyut tu... tiga2 mmg mcm tu... Tapi ok la dari tangan dia duk kat tempat lagi satu yg tak dinyunyut... hihihi

    BalasPadam
  11. anak sy pon dgn org lain dia xmo.kena ada mama n abah dia ja.naseb la pengasuh dia mau sbb mengasuh dr lps pantang.lagipon rumah pengasuh rmai budak(anak pengasuh)

    BalasPadam
  12. Masa tengah comel nilah (selamanya anak kita comelkan....) best melayan kerenah. Nanti dah pandai berlari, bercakap hah lagi best. Boleh dibuat geng sekutu dalam apa-apa hal pun tau. Alah, setakat cemburu anak rapat kat bapak, kita pun sama gak PB. Kadang-kadang kita saja-saja buat terharu depan anak-anak supaya semua lari ke pangkuan kita instead of bapaknya!

    BalasPadam
  13. Tanpa Nama11:56:00 PG

    ciut je si luth ni
    tifaanvar

    BalasPadam
  14. Macam macam dah luth pandai bila nak pandai mintak adik ni Luth? Hehe..
    Tp luth mmg comel apa.....

    BalasPadam
  15. macam macam luth nih...makin bijak

    BalasPadam
  16. bikin jeles sama kita yg masih tunggal ini ... comel sungguh !

    BalasPadam
  17. siapa lagi nak puji anak sendiri kalau bukan kita dak
    tapi memang comel pun luth =)

    BalasPadam

Jika aku betul
kau angguk

Jika aku salah
kau tunjuk

Cerita petak bunga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...