Inquiry: petakbunga@gmail.com

20140910

Bagaimana mengajar anak kecil tidak lupa kasut sebelah kanan dan sebelah kiri?


Aku suka idea ni..
Tampal sticker separuh setiap belah kasut.. lebih mudah nak ingat gambar dari bentuk.. aku pun selalu juga salah pakaikan kasut kat Luth. keliru tengok bentuk yang tak berapa berbentuk..


Aku mungkin kena tampal kat seluar juga, konfius depan belakang seluar..ha..haa...

26 ulasan:

  1. hahahahahha tampal kat seluar jugaaak? okeh tu cumel!

    BalasPadam
  2. ahaha..ohhh.. memang boleh pakai idea ni PB.. Pa'e yg besor tu pun masih kadang salah pasang kasut... klu kat seluar tu, ntah boleh ker...haha..

    BalasPadam
  3. Anak I no problem. Asal keluar aje pintu pakai kasut dah. Yalah, umur pun dah masuk 3 tahun. Kalau tak kenal kasut, Mommy kenalkan dengan penukul nak tak? Hehehe...

    Ni nak cerita lain. I nak guna sticker ni jugalah sebabnya si Adik tu memang dah berpotensi besar untuk menjadi seorang yang kidal macam emaknya. Bila pakai kasut selalu terbalik - yang kiri ke kanan, yang kanan ke kiri. Selalu sangat macam tu. Penat Mommy nak tunduk betulkan kasut!

    BalasPadam
  4. Oo gitu caramya, kretip juga ni...tapi selalunya anak2 mmg gitu..kadut terbalik la, tk reti nk butang bju, tulis d jadi b..lma2 oklh ..

    BalasPadam
  5. Kasut not kadut..kaedahnya klu guna tap..

    BalasPadam
  6. kreatip! buleh cuba. mis sasu ada anak umur 1y4m.

    btw, lets ke my blog. kisah saya turunkan berat badan . almost 17kg for a year . tragik sangat . tq

    BalasPadam
  7. ooo, macam tu eh... bagus entry ni. aku like. mana butang like ni tak jumpa plak. hadoi.

    BalasPadam
    Balasan
    1. ada buatng tu... jap aku usha kat setting..

      Padam
  8. ok..blh praktikkan nt.. ksut budak ni kanan kiri lbh kurang je kan..

    BalasPadam
  9. kretif nye. ok boleh praktikan pasni. skng ni kalau kalut besiap mmg akan main bedal je belah mane pn. hihi

    BalasPadam
  10. hahahah..boleh guna pakai nie..sbb aku penah pakaikan qisya kasut terbalik..ade la 5-6 mek tuh duk menahan ketebalikkan kasut tuh..hahahaha..

    BalasPadam
    Balasan
    1. patut ke aku tukar tajuk?
      'mengajar mak supaya tak tertukar.."sebab aku juga selalu salah pakaikan kasut anak.

      Padam
  11. ehh baru aku perasan komen aku ade tertinggal ayat..5-6 jamm..adehh..

    hurmmm, aku rase ko harus maintainkan dgn tajuk yg sedia ade, sbb nnt xnmpk sgt la yg mak mak mcm kite nie mata spero..xboleh nak bezakan kiri ngan kanan kasut anak..wakakaka..tpp mmg kasut budak very the confusing..kihkihkih..

    BalasPadam
  12. tips berguna ni..
    Danish pun spesis pakai kasut dan seluar terbalik...
    Tapi saya biarkan jer... nampak comel jer bila dia pakai kasut dan seluar terbalik... kikiki

    BalasPadam
  13. Kalau seluar kena cari yang kain dan jahit PB.kot tak hancur kena basuh

    BalasPadam
  14. Alah nur,
    Asal anak sendiri berak pun comel.. ahak

    BalasPadam
  15. great tips, nak kena buat untuk jelita ni selalu dia pakai kasut terbalik. Cuma harapnya dia tak buka la stiker ni kang dia ingat kasut dia sakit ker apa (stiker dia cakap bandage). Jelita ni semua benda dia terbalik, kasut, seluar... baju... selagi boleh pakai cara salah, inside out toksah kira la.

    BalasPadam
  16. budak kot? daku juga time kecik selalu gitu
    kalau si aisyah aku kata salah, tu kanan, tu kiri
    dia jawab, oooo aje
    tapi salah juga
    emmm, daku rindu bangat sama bebudak

    BalasPadam
  17. cemane plak kalau jenis susah nak pakai kasut..suka berkaki ayam..ada tips x? haha..

    BalasPadam
  18. Yelah PB sangat kreatif idea tu...Okje dulu sampai anak besar tak de solution bab kasut terbalik ni.....La ni baru jumpa hehe....boleh panjangkan utk cucu pulak le ni yek hehe

    BalasPadam
  19. Good tips. Thanks for sharing. Anak dara aku tu pon kekadang pakai selipar terbalik.

    OK...yg last tu sangat lawak. Tampal kat sluar ko ker sluar luth...ekekeke...

    BalasPadam
  20. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  21. idea yang bagus.. tapi bab seluar tu macam err, biar betul?. hihihi

    BalasPadam

Jika aku betul
kau angguk

Jika aku salah
kau tunjuk

Cerita petak bunga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...