Inquiry: petakbunga@gmail.com

20140918

Harga Pasaran Rumah tu Rendah Sangat

Tidur malam macam tak berapa lena. Letih sangat.. pengalaman pertama ambil tahu pasal hal ehwal nak beli rumah ni.


Kawan kami dah tolong periksa harga rumah tu dengan pihak bank. Dukacita sangat, market price dinilai bank untuk rumah tu sangat-sangat rendah. Aku rasa harganya adalah harga asal rumah tu. Maksudnya sekarang, rumah tu ingin dijual over market price. Memang tak termampulah kami nak bayar perbezaan nilai rumah tu.

Harapan kami laki bini sedikit jatuh.

Tinggalnya sedikit harapan kalau dapat naikkan harga pasaran rumah tu atas dasar renovation yang dah dilakukan tuan rumah.  Nego dengan tuan rumah pun tak dapat dah. Kalau ikut rumah-rumah lain sekitar kawasan kejiranan ni, rumah ni agak murah dah. Entah kenapa nilaiannya masih rendah.


Aku macam dah putus asa je cuma laki aku masih bersemangat lagi. Aku cuma doa segala ketentuannya adalah yang terbaik.  Terima kasih juga teman-teman yang bagi guidline pasal ehwal nak beli rumah ni. Banyak kami belajar sehari dua ni. 

Kalau dapat, Alhamdulillah ada rumah sendiri.
Kalau tak dapat juga, Alhamdulillah kami tak tertanggung beban hutang lagi.


18 ulasan:

  1. kdg² faktor kawasan gak.. sbb tu nilai rendah dr harga rumah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu.
      bank nilai ikut kawasan, bukan ikut rumah tu besar kecil ke..

      Padam
  2. knpa xdpt nego seller?
    kalau tak dpt rumah tu..jgn putus asa..cari lagi PB. Its ok..beli rumah jgn gopoh2..

    BalasPadam
    Balasan
    1. ikutkan renovation tu memang murah sgt dah..
      tulah.. nk buat hutang besar ni.

      Padam
  3. Tak per babe. Kalau ada rezeki, inshaa'allah. Kalau tak der, anggaplah ada hikmah disebaliknya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. bnyk gak tau serba sikit hal ehwal nak beli rumah ni

      Padam
  4. harga rumah atau tanah memang gitu
    arini kita beli 200k, esok dah jadi 400k
    tengok pada kawasan dan kemudahan yang ada
    slow-slow, insya ALLAH adalah rezeki korang sekeluarga
    try buat pinjaman bersama, lepas

    jangan tunggu umur meningkat, interest bank tinggi nanti

    BalasPadam
  5. Singgah berkenalan.

    http://acikwatie.blogspot.com/

    BalasPadam
  6. Wahhh...bestnya PB nal beli umah!!!

    BalasPadam
  7. beli rumah jgn gopoh2...slow2...
    hr tu pon rumah yg kami nk beli nilai dia rendah cmni la tp tuan rumah nk jual hrga tinggi.cash dlm tgn mn nk ada smpai puluh2 ribu so tbantut rumah tu cari rumah lain

    BalasPadam
  8. betul tu nilai ikut kawasan..takpe take ur time..pikir sebaiknya

    BalasPadam
  9. Jgn risau..jgn sedih..
    Teruskan ikhtiar..
    Doa, dhuha...Insya Allah...
    Nak buat apa apa loan sekarang mmg strict, sebab BNM punya new regulations ( tak lah new sangat)

    BalasPadam
  10. insha Allah
    ada rezeki nanti tu
    moga dimudahkan urusan PB

    BalasPadam
  11. insyaAllah bebeh..mcm aku ckp..kalau ade rezeki ko anak beranak, insyaAllah ade..teruskan mencarik okayh..never give up..

    BalasPadam
  12. Yerlah PB ....rumah la ni mmg mahal sungguh, mcm cekik darah jer rasanya tp tulah demi tempat berlindung katanya....digagahkan jugakkan.
    Pilihlah yg terbaik ....moga dipermudahkan hendaknya ....

    BalasPadam
  13. Semoga dipermudahkan ye..aida pon tengah memikir nak beli rumah gak ni..tapi still belum serius lagi..

    BalasPadam
  14. Takpalah PB. Jangan sampai tak lena sebab tak dapat rumah tu. Cuba skodeng kalau ada rumah lain yang boleh mampu. Insya Allah, ada rezeki keluarga you tu nanti. Jangan give up cepat sangat ya :)

    BalasPadam
  15. ala macam susahjer baca PBnyer ceritani.. alahai camner impian akakni ha.. takper usaha sedaya upaya Insyaallah ada jalannyer...

    BalasPadam

Jika aku betul
kau angguk

Jika aku salah
kau tunjuk

Cerita petak bunga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...