Inquiry: petakbunga@gmail.com

20140920

Pinjaman Rumah yang Lebih Tinggi daripada Harga Pasaran

Aku update pasal hal ehwal rumah lagi.

Kali ni kami laki bini mengunjungi Hong Leong Bank pula.

Macam yang aku cerita sebelum ni, harga rumah yangkami nak tu over market price, maksudnya lebih tinggi daripada market price.

Contoh tuan rumah tu nak jual rumah RM150K tetapi berdasarkan penilaian bank dianggarkan paling tinggi market price nya sekitar RM110K sahaja. Itu pun bank hanya akan beri pinjaman 90% daripada nilai market price.


RM110K - RM11K (90%) = RM99K sahaja akan diluluskan pinjaman bank
Jadi, kalau nak juga kena tambah lagi

RM150K-RM99K=RM51K, 

Kalau ikut nilai yang kena tambah tu, memang tak terjangkaulah.
Jadi, salah satu harapan yang tinggal adalah kalau bank dapat menaikkan lagi jumlah pinjamannya. 


Antara nasihat pegawai bank adalah:-

Gambar atau bukti adanya proses renovation

Dia suruh kami ambil gambar rumah yang dah dibuat renovation. Tapi kena pastikan renovation tu ada kelulusan majlis daerah. Kalau tak sia-sia je nanti valuer bank buat penilaian tak ada bukti kelulusan kena potong balik loan.

Kalau ada bukti-bukti kos yang terlibat atau anggaran proses renovation tu lagi baik.

Walaupun makin diusaha makin jauh impian ni, orang kata alang-alang dah mandi biar basah. Banyak juga lagi kerja nak buat..nak ambill gambar rumah, photostat geran rumah, buat surat perjanjian jual beli denagn tuan rumah dan lain-lain. 

Alhamdulillah masalah gaji semua dah tak ada masalah bank nak lulus loan, tinggalnya kami tak ada duit cash yang nak cover baki pinjaman ni.

Balik ni kena singgah kedai beli Power Root tambah tenaga kot-kotlah dapat 1 juta!!!


30 ulasan:

  1. Dpt 1 juta xjadilah beli rumah tu..hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Insyallah, nati nak ambil gambr nga fahrin ahmad sambil buat tumb..
      Saya menang 1juta.. saya nk hantr bnyk lgi..

      Padam
  2. Bukan mudah rupanya untuk membeli rumah secondhand ye PB.. baru akak tahu.. dulu akak beli rumah dari pemaju..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rumh dr pemaju biasa dia urus semuakan?
      Cuma bulnan lah cairkan kak..
      Rumh 2nd ni murh, tp downpayment ni masyallah..

      Padam
  3. sbb tu la hr tu kami tbantut nk beli rumah.sbb cash + EPF x cukup byk...sobbbb...pdhl bkenan sgt dh rumah tu.bank ckp kawasan situ mmg market price dia takat tu je....wuuuuuuuuuu

    BalasPadam
  4. ssh jgk ek kalo hrge umh tinggi dr hrge pasaran..
    huhu..

    semoga dipermudahkan segalanya!

    BalasPadam
  5. yana beli rumah second hand jugak.. tapi dah lupa prosidur macam mana.. sebab peguam uruskan semua cuma kena sediakan dokument yg peguam mintak ja yana pakai gomen loan mungkin senang ckit..

    BalasPadam
    Balasan
    1. mungkin kot.
      tp rasanya masalah kat sini harga rumah nk jual tu mahal sngt daripda harga pasaran.
      banker tu ckp, dia x de maslah nak lulus loan cuma x dpt bagi bnyak kita nak.

      Padam
  6. Isu bank nilai murah ni selalu terjadi.. sama kes dgn saya dulu...
    Tapi kes kami beli rumah belum bina... Bila tgk plan dan kawasan nak bina rumah, bank beri value market yg jauh sgt murah... Alasannya, kawasan murah dan rumah kecil jer... Rasanya dalam 50K juga bezanya harga rumah dgn harga yg penilai tu bagi... Mana nak cekau duit byk tu kan?
    Orang bank pun saran mcm jugak... cari "supported evidence" yang boleh convincekan penilai... Jadi dalam kes saya, arkitek yang buatkan dokumen tu.. Alhamdulillah, lepas... dapat buat pinjaman full loan :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. doa kita dpt mcm kes nur juga.
      bukan murah2 kos renovation tu.. sb mostly jiran2 ckp rumah tu murah sgt kalau compare dgn rumah2 kawsan tu.

      Padam
  7. Ooo agaknya ini yang dimaksudkan oleh kawan saya pasal renovation ni kalau buat banyak sangat tuan rumah yang rugi kalau nal jual rumah nanti.. agaknya kes inilah kot ya. Bank tak nak bagi loan banyak macam harga yang tuan nak jual.. ooo baru faham apa kawan saya bagitahu dulu..

    Dalam kes PB ni semua dimudahkan urusan utk semuanya. InsyaAllah kalau rezeki tu pasti ada kat mana2..

    BalasPadam
    Balasan
    1. semlm ckp dgn husband, nanti kita juga rugi kalau nak jual balk rumh ni.. value rendah..
      ni yg rasa x berapa juga ni..

      Padam
  8. Mmg umah skang nie kalau renovate je terus mencanak rege..aku xtau procedure dr ke bank smp ke lawyer..tp yg aku tau kalau ko dpt 1 juta, aku nak ngendeng 10k je..hahaha..

    Semoga urusan ko dipermudahkan..amin..

    BalasPadam
    Balasan
    1. ko nk bag LV ke?
      tgoklah kalau time kaya tu aku kenl lg ko..ha..ha

      Padam
  9. KY takde pengalaman beli rumah atas tangan ni, susah juga rupanya ye..

    BalasPadam
  10. i follow~~ semoga jijah pon bercita2 nak beli rumah gak ni..

    moga urusan kamu di permudahkan yunk..

    BalasPadam
  11. isyh.. isyh tak penah lagi mengalaminyer..
    selama ini suami yang buat dan dia belipun masa bujang lagi.. so tak pernah lagini...
    teringin gak nak beli untuk diri sendiri... nakrasa susah2 cam gini ..baru otakni berfikir sikitkan...

    BalasPadam
  12. sekarang semua duit, takde duit... apa pun tak boleh jadik..

    BalasPadam
  13. agaknya yg bru kawin tu menyewa sampai hayatlh.... mhl jiddan rmh skrg.. semua ratusan ribu...

    cina mkin kaya, beli rmh, jual rmh...

    BalasPadam
  14. erm...harga rumah sekarang memang mahal kan...nak yang murah, jauh2 dan kurang public transport....

    BalasPadam
  15. Bagusla dpt bli rmh awal. Harga makin nain. Pinjmn hong leong islamik x?

    BalasPadam
    Balasan
    1. br mengusha jer..
      rasa cam x jdi..

      Padam
  16. eh, umah ni freehold ke leasehold ye? sy beli umah2nd hand, leasehold.. dia punye proses kemain lama.. dr bru mengandung smpi anak dh bsr.. huhuhu..sbr, nt ada rezeki tu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. freehold dah.. memng rumh 2nd ni bnyk hal sikit

      Padam
  17. payah jugak kan, kalau la kami ada duit berkepuk, kami belikan rumah satu sorang kat kawan2 kami ni huhuhu masalahnya kami sendiri pun tak der umah. so can only wish u the best of luck dalam segala urusan ni la.

    BalasPadam
  18. owh , dapat belajar satu perkara . klu beli rumah niat utk jual semula , jgn buat renovation . sewakan sahaja apa adanya ... org gomen juga senang nak beli umah . dulu anak buah nak beli umah pun kuar masuk bank lah juga nak dapat kelulusan sbb keja swasta .

    BalasPadam
  19. Semoga urusan pembelian rumah tu dipermudahkan...

    BalasPadam
  20. Hahaha... kalau dah dapat RM1juta takmaulah beli rumah 150K jek... Mahulah nak beli yang RM500K bayar cash okey :D

    BalasPadam
  21. memang byk mende nak kena setel kalau nak beli rumah kan..seb baik tak jadi beli..ngeee..

    BalasPadam
  22. As salam saya ada masalah yang sama. Macam mana? Buntu dah kepala nie.

    BalasPadam

Jika aku betul
kau angguk

Jika aku salah
kau tunjuk

Cerita petak bunga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...