Inquiry: petakbunga@gmail.com

20140925

Settle Singki Tersumbat

Beberapa kaedah menyelesaikan masalah singki tersumbat yang aku dapat cadangan daripada member-member aku yang mungkin boleh selesaikan masalah aku, Chot , Mar Mansor dan Fiza Rahman


1. Bahan kimia acid atau clog remover

asid tu beli je kt diy, kompom ada.. ckp je nk asid utk bersihkn sinki tersumbat.. ada dlm bentuk cecair dan serbuk..sy guna yg cecair.. jirus waktu malam, esok tu insyaAllah dh ok.. tp dia punye bau mmg "harum sundal malam" la..wakakaka.. pastu memang ok!! tip top..

Beli clog removerCosway. Memang berkesan.

Sinki umah aku pon tgh tersumbat nih. Basuh dalam toilet jer. Sadis kan. Harapkan en bos jer lah tolong buatkan. Pernah pakai asid, tapi tak jalan jugak. Nampak sangat keladak degil susah nak tanggal. Sisa² makanan & minyak pon memang aku tak curah dalam sinki. Tapi sumbat jugak.

yui pnh guna ubt mcm ala2 asid.. tp lupa nama ubt tu..
  
Rasa kakak memang jalan terbaik guna acid PB.
Sebab pihak maintenance sykt kakak pun guna acid

aah la..ko kene crk acid..bg ilang segala kotoran degil..jenuh tiap kali nak kene bukak tutup bukak tutup bende alah tuh..

Asid tu boleh je beli kat kedai jual hardware tu. Murah je kalau tak silap dalam RM3.50. Kalau tak jalan baru beli yang cecair dalam belas ringgit. Kalau tidak, pergi aje Cosway, beli clog remover. Anda pasti tersenyum dengan hasilnya :)

2. Kaedah semulajadi tanpa bahan kimia


Cuba guna baking soda ngan cuka,
  •    taruk baking soda sesudu dua dalam lubang sinki tu,
  • .    pastu curah cuka then tutup kemas2,
  • .    lepas 5 to 10mnit buka dan curah air panas.

kalau tak sumbat pun, buat dalam 3 bulan sekali pun ok benda ni.
Bagus ni!

3. Maintenance harian atau mingguan


aduhh memang leceh bila singki tersumbat ni... selalu juga jadi kat pantry opis ni...kat rumah jarang plak..huhu.. sllu yg saya buat pun just simbah air panas... guna asid belum cuba lgi...

daku tak pernah mengalami sinki tersumbat
agak cermat juga jaga, hari-hari siram air panas...hehe

Cuba cari yg mcm penyedut tu PB....alah yg mcm alat kita guna kalau tandas tersumbat tu disamping cari Acid. Apa ke nama dia entah... Rasanya berhasil jugak tau...pernah jugak jadi kat rumah ni.
  
PetakBunga: Rasanya pump ni ke?

# Semalam balik kerja aku singgah kat kedai Hardware. Cari acid ke apa benda yang boleh settle kan masalah sinki tersumbat aku.

Ni yang bos kedai tu bagi kat aku.


Aku minta acid, tetapi dia bagi ni. Katanya bagus. Aku tuang pagi ni, semalaman jangan duna singki dulu. Kasi air kering dulu baru tuang. Bau tak ada. Harga RM17. Ikut arahan kat botol suruh tuan 1/4 je. Tetapi bos tu cakap, tuang je semua baru tau jadi ke tak. Tuang sikit-sikit tak tau hasilnya, untuk maintenance bolehlah guna suku je. 


Kalau tak jalan juga..ni cadangan terakhir..

last-last panggil tukang paip lah jawabnya,, kadang2 tertera nama tukang paip untuk duhubungi kat pokok-pokok sepanjang jalan..salinnn...

Terima kasih yang sudi cadangkan keadah-kaedah yang baik ni.

29 ulasan:

  1. opismet sy try cari pelocok. dia mcm picagari tp besar. sedut lubang sinki dan pastu da ok...

    BalasPadam
  2. ada juga kadang tersumbat...

    tq info ni..

    BalasPadam
  3. setakat ni belum lagi sinki tersumbat but anyway, great piece of sharing...

    BalasPadam
  4. Wah.. banyaknya cadangan. Boleh jadi sumber rujukan ni.. bagus2..

    BalasPadam
  5. kbykn cadangan suh asid..huhu

    BalasPadam
  6. jadi...dah setel ke belom?

    BalasPadam
    Balasan
    1. pagi tadi baru buh..
      jadi ke tak, bergantung kat tahap kronik singki sumbatlah..

      Padam
  7. tak sabar pulak nak tengok hasilnya..:) pasal cuka dan baking soda ada jugak akak tengok videonya..

    BalasPadam
  8. Alhamdulillah..setakat ni takde lagi masalah sinki sumbat..

    BalasPadam
  9. Harap-harap balik kerja nanti semuanya dah smoothlah.
    Seharian tak gunakan rasanya chemical tu dah bekerja buang semua yg menyumbat..

    BalasPadam
  10. Selalu guna air panas dan pelocok tu saja.....belum pernah pula guna acid tu ....

    BalasPadam
  11. amboi.. macam2 idea diberikan yerk.. tuler guna kawan blog kan..
    akak tak penahler pakai acidtu lagi.. ada yerk..

    BalasPadam
  12. sinki tersumbat nie ibarat mcm idung tersumbat..geram jeeee kan..sinki aku pun penah jd gitu..hangin je aku bile air tuh take their own sweet time nak turun bawah..last2 aku jolok2 lubang tuh baru okayh..haihhh..

    harap2 sinki ko sihat2 la pasnie..eh, hahaha..

    BalasPadam
  13. hahha..semua cadangan masuk sini..bagus ni boleh rujuk lain kali.. mahal juga asid tu dlm rm17 erk.. harap ianya berkesan lah... moga masalah singki selesai... hehe..

    BalasPadam
  14. Balasan
    1. Jadi2.
      Blk kerja ni guna singki, bila curah air.. bau busuk keluar.
      Tmpt yg tersiramnya..jd hitam.

      Padam
  15. insha Allah mudah-mudahan menjadi lah yea PB,
    Thanks sharing :)

    BalasPadam
  16. Hehehe...semalam nampak kat FB. Katanya curah garam kasar, curah clorox lepas tu curah air panas satu jug. Tunggu 10-20 minit lepas tu ulang lagi 3 kali. Jimat jugakan...

    So, tengoklah camna hasilnya lepas guna asid. Pam yang OKje cadangkan tu pernah juga saya guna. Kalau sumbat yang ala-ala minimum gitu, memang semua jenis benda pun keluar ...

    BalasPadam
  17. Wah... info yg sgt² berguna utk saya suri rumah.. harapkan mr. hubby cbuk so mmg saya yg byk uruskan sendiri umh... hihhi, baru² ni saya jadi tukang paip, btulkan paip yang patah n buat 2 kepala paip utk singki dan direct mesin basuh... sekali sekala perempuan pn kna tau bertukang gak... peace!

    BalasPadam
  18. Sinki tersumbat ni memang kasi bantut la bila nak masak dan basuh pinggan semua. Kita siap berbalah dengan orang sebelah kita pasal sinki tersumbat ni. Last2 clog remover Cosway menang. Haha. Anyway hopefully sinki u pulih.

    BalasPadam
  19. bagus tips ni...hi..salam kenal..sy fllw sini..klau sudi fllw me back ye..tq

    http://eirza.blogspot.com

    BalasPadam
  20. compile semua terus.. bagus. hahhahaa so boleh try la kaedah2 yang disarankan, and I so far just stick to that soda cuka jer... berkesan dan selamat. hehehee eh semua benda dalam umah ni la I cuci ngan cuka.

    BalasPadam
  21. Banyak tips nih. Aku dah beli cosway nyer clog remover. Ayat manisnya 'melancarkan sumbatan yg paling degil'. Ok...kita cuba dulu. Mencegah lebih baik sebelum sinki tersumbat balik ☺

    BalasPadam
  22. selalu juga tersumbat . just guna pump mcm hainom ok jer cadangkan ...

    BalasPadam
  23. pernah sekali aritu tersumbat..boleh terlepas pulak..(biasa tapis n jaga betul2)..haih..
    tapi, asben memang ada skill maintenance..serah je kat dia..

    BalasPadam
  24. Sy pon ade mslh sama..singki rumah tersumbat tahap kritikal, lagi dahsyat oo.. sy da gabungkan semua petua Encik google.. sgt3 memuaskan dan menjadi.. antara bahan yg sy guna:

    1.air panas
    2.garam kasar/halus 3 atau 4 pack (saya campur je)
    3.cuka buatan
    4.baking soda(pasaraya/kedai kek)
    5.clorox
    6.pelocok (pam singki sumbat)

    Sy gabung semua sekali hari ketujuh(7) baru npk hasil. Bersyukur sgt. so, xyah pangil plumber dan xyah beli clog removal. Membazir je kan.. (jimat kos upah + tukar saliran paip baru)..

    lepas guna singki rajin2 la siram air panas.. sisa makanan, minyak masak, rambut elak dari termasuk singki. Share Sbb ati tgh gembira masalah selesai. Bila rasa gembira tepuk tangan. Alhamdulillah....

    BalasPadam

Jika aku betul
kau angguk

Jika aku salah
kau tunjuk

Cerita petak bunga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...