Inquiry: petakbunga@gmail.com

20150508

Lukisan Luth

Ikutkan tok ma dia, tak bagi aku beri karyon kat Luth lagi. Awal sangat katanya, tambah pula mak aku takut Luth conteng dinding macam sepupu dia Adam. Habis semua dinding rumah dicontengnya. 

Tetapi aku rasa budak dan pensel warna tak dapat nak pisahkan. Rasa tak nikmat jadi budak kalau tak dapat mewarna dan menconteng.


Walaupun hakikatnya Luth belum pun cukup 2 tahun. Tetapi aku rasa dah selamat berikan dia karyon pasal dia dah tahu bezakan makanan dengan bukan makanan. Tak ada dah masuk mulut.


Aku beli karyon kat kedai RM2 je. Iya mungkin tak cukup selamat untuk baby aku. Oh. 
Tetapi Luth ni cerdik juga, bila dia habis mewarna, karyon tu lekat kat tangan dia mesti dia cari aku.

'Kotor', sambil tunjuk tangan. Minta tolong bersihkan tangan dia.
Dua lukisan atas tu bukanlah lukisan Luth. Tu masterpiece ayah dia. 


Kat bawah ni baru masterpieces Luth.

Hari-hari melukis. Balik tadika mesti cari karyon dia. Tinggal itu je, sebab masa-masa Luth mula dapat dia asyik patahkan karyon. Sekarang baru dia tau karyon untuk melukis, mewarna.


34 ulasan:

  1. clever luth..dh pandai mengreyon dh...aku nie nak tunggu mek besau skit..bg marker ke mek suruh conteng white board, abis dicontengnye tgn die smp ke muke aku die conteng..adeh..

    BalasPadam
  2. pndai dh luth...

    Aqil dl memula jmpa pen abah dia.abes di conteng kaki tgn & baju dia.stress mak tgk.
    skrg dpt pensil warna camtu la gaya dia.mcm luth gak.conteng ikut suka dia tp x conteng kt dinding...Alhamdulillah...

    BalasPadam
    Balasan
    1. mak ayah dia pun seronok kan mewarna..hu

      Padam
  3. yezzaa... bairkan luth dengan idea-idea bernasnya.. smart kid he is.. :))

    BalasPadam
  4. Luarbiasa kalau Luth boleh buat seperti yg di atas tu
    Kalau yg dibawah tu logik betullah.. tapi sukanya hati dia dpt buat Allah aje yg tahu kan..

    BalasPadam
  5. Azwa pun dah cik.mah bg pensil warna..sj nk biasakan die...tp sentiasa pantau die lah kan..

    BalasPadam
  6. Budak dan kaler mmg tak dapat dipisahkan .. hehe

    BalasPadam
  7. Apasal I rasa masterpiece Luth lagi ohsem daripada ayahnya ek, PB?

    Eh, you jangan pulak beritahu ayahnya I cakap macam tu. I tak nak kena blacklist nanti :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. eh tu laki i tu u buat.
      kami xde secret eh..haha

      Padam
  8. wahhh rambut merahh... he he he...

    BalasPadam
    Balasan
    1. itu gambaran luth rambut merah.

      Padam
  9. Sejak dah tinggal sendiri ni, ai siap bagitahu pada anak2 hanya dinding kat ruang nak ke dapur je boleh conteng, ruang lain tak boleh.. ye.. mereka mendengar kata.. tapi bila sampai ke dak Nuha, jangan kata dinding, lantai pun habis dicontengnya.. huhuhu..

    BalasPadam
  10. comelnya Luth senyum..budak2 ni senyum dr hati yg tulus dan suci kan..:)

    BalasPadam
  11. Ok lah dapat kaler krayon . Kalau anak aku dapat kaler pencil bukan di kalernya. Banyak di asahnya kaler tu adalah...ppffttt...

    BalasPadam
  12. sy tak berapa suka krayon..sbb bau pastu melekat kt tangan..Afia lukis n tulis juga.,tp pakai pencil colour..tp tak dapat nafikan yg krayon ni cantik.,lawa lukisan ayah luth,patutlah luth pun mewarisi bakat ayah.hehe

    BalasPadam
  13. Elok asah bkt awal2..knk2 ni cpt jer merakam..conteng dinding contenglh..bleh cat balik..hihi..kn luth

    BalasPadam
  14. kreatip bebenor gayanya..

    BalasPadam
  15. belum 2 tahun hebat dahh.. tu dia warna ke?

    bdw. Salam perkenalan. 3 tahun bercuti dari berblogging. Cuba bermula semula :)

    BalasPadam
  16. ehh cantik karya luth...ni eso pandai melukis ni .... suke suke lukis2 karakter2 katun...karakter2 komik...mcm adik lieya laa heheeheheh...... bagus, org suke melukis ni tahap kreativiti die tinggi....

    BalasPadam
  17. rumah saya dah penuh dengan hasil seni anak sejak umur dia setahun lebih..

    BalasPadam
  18. klu takat nak colour ultraman, spiderman & segala man-man sy suruh pae guna crayon je PB.. hehe.. tapi klu keje sekolah suruh guna colour stabillo.. budak2 mmg hobi mewarna...:)

    BalasPadam
  19. budak mula belajar dan mengenal dgn warna . dinding rumah my kakak dah ada mcm2 lukisan termasuk cap tangan ... dah x larat nak marah dah ...

    BalasPadam
  20. Ala, xda lg kaler2 utk hafni.
    Bru bg pen n pensil je, kdg2 terlepas jg marker kt dia..
    Nanti nk beli la kaler2 utk hafni..
    Mcm best je, hee

    BalasPadam
  21. haha, kalau kat rumah kami, fasa marker pen... pantang mama lupa simpan... tapi alhamdulillah anak2 dah tak conteng merata, buku yang jadi sasaran, kecuali sekali sekala..
    tapi bila lagi nk biar anak menerokai minda dan imaginasinya kan...

    BalasPadam
  22. Rasa macam dah datang baca, tapi tak sure komen or not. however.. masterpiece Luth ni kena simpan ni.. master sangat piece nye hehehehe.

    BalasPadam
  23. ooo kita ingatkan yang atas duatu luth punya ... rasa cam nak suruh hantar contest dah tadi.. anyway b udak2 memang gitu jangan disekat fikirannya berhubung...

    BalasPadam
  24. Assalam PB,
    bebudak elok bagi blajor tuleh2, warna2 kan3
    memola memangla deme menconteng sajork
    tapi lelama nanti gheti la kan3

    BalasPadam
  25. laa..mati2 igt kat atas tu luth pny penangan..hahaha

    BalasPadam
  26. baru nak kata hebatnya luth 2 thn dah pandai melukis
    sekali bapak dia yang melukis rupanya
    pandai bapak dia melukis, luth bakalikut jejak bapak dia tu =)

    BalasPadam
  27. mmg budak bijak dia ni..kala umo mcm Luth dia dapat beza makanan dan bkn makanan

    BalasPadam
  28. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    BalasPadam
  29. Berdebor aku tgk lukisan atas tu, ingatkan luth lukih. Mcm begitu masterpiece. Selamat le ko kabo kat bawah tu yg tu ayahnya lukih. Aku plak bagi Luth kapur. Tulis kat blackboard sticker. Tapi pun sama jugak, dia patah2 kan je. Pastu conteng pun sama le mcm contengan Luth ko tu. Ntah hapekebende dia lukih, hanya org genius je boleh tafsir

    BalasPadam

Jika aku betul
kau angguk

Jika aku salah
kau tunjuk

Cerita petak bunga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...