Inquiry: petakbunga@gmail.com

20150827

Rumah Terbuka dan Birthday Luth

 Ingat lagi budak hensem watak utama blog ni?
Luth hensemlah..haha..anak sapa la hensem tu..ishk, ishk..

Sekarang dia dah 2 tahun lebih. Terlajak dah nak cerita pasal ulang tahun hari lahir Luth yang ke 2.Tak apalah, rajin-rajin ni.. aku update cerita yang lepas.


Tiap kali ada kawan-kaan sambut tadika, dia akan balik rumah sambil nyanyi.. hepi beDay2u. duk ngulang-ngulang lagu tu..  so, aku dah janji dengan dia, nanti birthday dia kita buat birthday..biarlah dia bukan faham sangat pun. Uh.

Kami buat sekali dengan rumah terbuka, tak cakap pun kat jiran-jiran nak sambut birthday. Siap-siap masak, baru beritahu suruh datang.. mereka spoting je. Tak nak juga mereka susah-susah, cuma ajak makan je.


Macam banyak kan? Aku masak nga mak je ni. Semua boleh dikatakan buat sendiri. Ingat nak tempah sikit makanan buat topup tapi sebab last minit plan juga, masak je lah. 


Sebenarnya banyak makanan segera je, beli nugget, hot dog, fries. Pastu buat agar-agar sikit, braead pudding sikit.. Dan makanan utama my mom nasi kerabu, dan ayam berempah suka hati aku. Meriah tak?
 

Kau tengok anak aku sejak bersekolah.. dah jadi Otomen. Masa gambar ni diambil, aku tak tau ni gaya Otomen..
  
 nanti lah aku tunjuk gambar-gambar dia yang lain..semua gaya Otemen.. adush.


Semoga Otomen mak ayah jadi anak yang soleh. Insyallah.



Pengenalan Emas PowerGold

Ramai yang takut kena tipu dengan pelaburan emas ni. Kami laki bini pun macam tu juga dulu. Kaji mengkaji, sibuk Tanya orang itu ini. Ramai yang cakap, ramai yang kena tipu.. aku pun takut juga. Ini pun tawakal je ni, dah lama jiran sebelah ni duk promote sambil-sambilan. Dia pun tak bersungguh pun jual beli emas ni. Sambil-sambil menyimpan untuk sendiri je. Takut-takut sangat langsung tak ambil apa-apa tindakan. Tunggu dan tunggu lah sampai ke sudah.

Hari ini 27/8/2015 : RM177


Aku memang sekarang dah terjoint POWER GOLD. Sudah tentu aku promote barang aku kan.. kalau sapa-sapa takut, boleh je beli emas kat kedai-kedai emas pun. Mungkin itu kau akan rasa lebih confidentkan? Boleh je pun. Cuma harganya ada sikit mahal, ini kerana kedai-kedai emas kena ikut harga persatuan meraka. Tetapi kalau kau rasa confident apa salahnyakan?

Contoh penipuan emas:

Ini sharing daripada facebook member. Hati-hatilah selalu.


Prinsip pelaburan emas ni mudah.

Kau beli emas kena dapat emas. Kalau kau buat pelaburan emas, kau bayar harga emas, duit bank kau bertambah kononya keuntungan emas..itu something wrong! Beli emas kena dapat emas. Ingat tu!

Okey, sedikit perkongsian emas POWER GOLD.

Pengenalan PowerGold

- SELAMAT DTG KE DUNIA PERNIAGAAN EMAS POWERGOLD.BIZ
NO. 885 TMN. KEMPASPEJABAT PENGURUSAN POWERGOLD.BIZ
09000 KULIM KEDAH
PROFILE SYARIKAT


Merupakan sebuah Syarikat 100% Bumiputera yg telah lama berkecimpungan didlm industri perniagaan EMAS sejak lebih 11 thn.

Syarikat terlibat dlm menghasilkan produk brgan EMAS, Jualan runcit & borong juga memBeli baragan EMAS terpakai. Selari dgn perkembangan & keNaikan Harga EMAS mendadak sejak 5 thn kebelakangan ini maka pihak Syarikat merasakan sudah sampai masa utk membuka peluang kpd masyarakat utk memanfaatkan keadaan ini & seterusnya menjadikan ia sbg suatu perniagaan yg menguntungkan baik secara ONLINE mahupun OFFLINE (www.powergold.biz)



SYARIKAT AMETHYST GOLD CREATION SDN. BHD. (951063-K)
CEO : EN. AZRUL
COO : EN. TAKIYUDDIN


PRODUK2 SYARIKAT
EMAS 999 adalah terdiri drpd GOLDBAR,,,
(1g, 5g, 10g, 20g, 100g, 1kg) &
SYILING DINAR (4.25g)...
SYILING SUKU DINAR (1.06g)
Terbaru.. SYILING 0.5G. (BBY COIN)

EMAS 916 pula adalah Brg Kemas yg selalu nye digunakan sbg perhiasan (cincin, gelang, rantai tgn, subang dll.) bg kaum wanita...


Konsep POWERGOLD...??

Ape yg menarik nye tntg PowerGold ni adalah ia menggalakkan semua lapisan masyarakat utk menyimpan EMAS sekurg2nye 1g 1bln dgn harge yg sgt MURAH drpd harga pasaran & ia juga menawarkan konsep 3 in1 iaitu SAVING, TRADING & NETWORKING...

Saving :  Membeli & Menyimpan EMAS sekurg2 nye 1g 1bln...

Trading :  Boleh menjadi usahawan EMAS on9 @ offline secara kecil2an & Insya Allah besar2an...

Networking :  Membuat rangkaian EMAS kpd sesiapa yg berminat dgn EMAS / kpd sesiapa yg ingin memulakan bisnes EMAS...


..

[ KETULENAN EMAS MENGIKUT GREDNYA ]
☀Emas 999
      ***********
■ Mempunyai kandungan 99.9% emas
■ Tidak di campur dgn bhn² lain (Pure emas)
■ Di kenali juga sbg Emas 10 & Emas 24 Karat (24K)
■ Kebanyakkan berbentuk ‘gold bar’.


☀Emas 950
      ***********
■ Mempunyai kandungan 95.0% emas.
■ Mempunyai 5.0% campuran kandungan lain seperti besi, aluminium & sbgnya.
■ Di kenali juga sbg Emas 23 Karat (23K)


☀Emas 916
      ***********
■ Mempunyai kandungan 91.6% emas.
■ Mempunyai 8.4% adalah campuran kandungan lain seperti besi, tembaga, aluminium & sbgnya
■ Di kenali juga sebagai Emas 22 Karat (22K)
■ Amat terkenal & popular di kalangan peminat emas diseluruh Malaysia.


☀Emas 835
      ***********
■ Mempunyai kandungan 83.5% emas.
■ Mempunyai 16.5% adalah campuran kandungan lain seperti besi, tembaga, aluminium & sbgnya
■ Di kenali juga sebagai Emas 20 Karat (20K)
■ Amat terkenal dan popular di kalangan peminat emas di Kelantan.


☀Emas 750
      ***********
■ Mempunyai kandungan 75% emas.
■ Mempunyai 25% adalah campuran kandungan lain seperti besi, tembaga, aluminium & sbgnya
■ Di kenali juga sebagai Paun atau Emas 18 Karat (18K)
■ Kurang popular dikalangan pembeli emas krn mutunya kandungan emas di dlmnya adalah kurang.

✨✨✨✨
Emas yang paling tinggi ketulenannnya ialah Emas 999.9

Emas 999.9  paling bagus untuk jadikan Aset / simpanan jangka panjang.
Emas 916 terkenal sebagai barang perhiasan/barang kemas.

klik untuk lain-lain tentang POWER GOLD

20150826

Bertukang buat rak untuk bilik stor

Sambil-sambil sapu habuk kat blok, aku berazam nak kemas sekali bilik stor rumah kami. Tahulah bilik stor tempat sembunyi dan sorok segala benda biar rumah pura-pura kemas. Hik.


Jadi hari tu, selepas beberapa lama bini ni merajuk maka my tok laki merajinkan diri membuat rak special untuk bini kesayangan ni. Iya lah, mana aku tak merajuk..aku tempah rak ni sebelum puasa lagi, tangguh-tangguh sampai lepas raya. Orang beli perabot mesti nak pakai rayakan? Aku nak beli rak kat Giant hari tu dia kata tak kukuhlah..mahal lah.. ah.

Bila tengok orang laki bertukang, rasa hensem betul..haha..ha.. boleh gitu, rasa jatuh cinta. 
Oh, my men.
Proses membuat rak ni bukan main lama tau, sebab banyak sangat ganguan. Sekejap jiran bawa parang patah la, cangkul tercabutlah.. minta tolong welding balik. Haha..


Tok laki tunjuk dulu macam mana nak cat besi ni. Lepas tu aku buat, masa ni Luth tengah tidur. Senang betul kerja. Lepas tu dia bangun, tapi dia tak kacau pun..bagus sangat Luth. Tengok je, sambil makan ais cream nga mak dia.

Nanti aku tunjuk hasil rak ni. Laki aku cadang nak buat dua, besi, kayu beli untuk 2 rak kononnya barang banyak sangat. Tapi bila dah bawak masuk dalam bilik, oh.. dah cukup, bilik pun dah penuh. 



Tukar Ringgit yang Susut Nilai

Assalamualaikum,

Susah betul nak susun ayat bila lama sangat tak menulis. Hilang skill mengarang, tulis-tulis, padam. Tak tahu nak mula dari mana..

Pasal PTPTN tempoh hari, oh rupanya ramai juga yang senasib dengan aku. Apa hasil siasatan Biro Pengaduan Awam (BPA)? Aku rasa tak ada apa diaorang siasat pun, diaorang forward je surat aku kat PTPTN. Kemudian, PTPTN mengulang balik cerita sama. Apa yang aku dapat cuma mungkin sedikit kekalutan dari pihak mereka. Nak salahkan pegawai-pegawai mereka pun.. takat boleh tadah telinga. Takat itu je kuasa mereka. Tahulah keadaan sekarang ni, mana yang boleh cari duit..cari juga.

Sekarang aku dah buat penstrukturan balik dah. Pasal CCRIS tu, aku tak tahu lagi macam mana cerita. Rasa malas dan bosan. Rumah pun malas dah nak fikir. Nanti-nanti reda sikit, kalau ada rezeki usahakan balik.

Oleh kerana target kami untuk sediakan duit muka nak beli rumah hari tu dah tercapai tetapi rumah nya tak dapat. Rasa macam dah tak ada semangat nak buat saving lagi. Tambah lagi tengok perkembangan duit ringgit kita ni. Setiap hari tengok graph yang makin naik. Makin naik jurang bandingan ringgit dengan duit luar. Nilainya makin jatuh. Esok-esok kita bawak duit beribu-ribu nak beli nasi lemak pagi.

Jadi, aku mula belajar-belajar sikit-sikit pasal EMAS.


Ini lah rupanya bar gold pertama aku, seberat 5g. Dapat gaji nanti, ada rezeki boleh tambah simpanan.


Nak cerita detail tak ada pengalaman lagi. Insyallah dah pandai sikit lagi aku story sikit-skit. Tetapi kalau sama-sama nak belajar dengan aku, boleh je kalau nak contact aku.. nanti aku refer kat stokis emas ni, jiran sebelah rumah aku je.

Aku beli malam ahad 23 August 2015. Harga dia RM170 segram. Aku bagi duit dulu, sebab barang tu tak ada kat tangan dia, dia bagi kat aku malam esoknya hari Isnin. Aku dapat tahu petang Isnin tu dalam pukul 5.30 petang harga emas naik lagi, RM5 segram. Sebenarnya, bukan harga emas yang naik banyak sangat… tetapi duit Malaysia yang dah jatuh dan jatuh lagi.

Itu jelah aku nak share. Fikir-fikirlah... Kalau serius nak tahu, nak beli,  boleh email aku petakbunga@gmail.com nanti aku bagi contact number aku. Kita cerita-cerita, sama-sama belajar. Aku duk area Rawang, kalau korang duk sekitar ni..insyallah kita kita boleh jumpa, sama-sama belajar simpan emas pula.



Cerita petak bunga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...