Inquiry: petakbunga@gmail.com

20160627

Mak Memang Hijau

Maaf bebanyaklah sapa yang terliur ngadap belog aku hari ni..  aku just nak bagi tahu, nampak tak 2 makanan kat bawah ni? Haruslah nampak dengan terangkan? Lagi-lagi bulan puasa ni..


Actually, kek tu sebenarnya kek pisang. Pisang yang dibagi jiran dari kebun setaman. Walau pun tak sesuai buat kek, tapi sebab dah penat asyik buat pengat pisang. Pengat-pengat pun jemu juga. Now, kita buat kek pulak. Tapi sebab aku kan dah terbeli pewarna hijau hari tu, maka sekali lagi aku termasuk lagi warna hijau. 


Satu lagi makanan tu, agar-agar roti. Pun terjebat warna hijau. Sikit lah nampak macam tembikai.. Adalah sikit rupa tembikai walau sirap merah tu tak berapa nak terang, pink-pink je.

OMG!!! kena buang kot pewarna ni.. nanti sikit hari, aku letak warna hijau dalam nasi pulak. Mahu muntah hijau laki aku.


23 ulasan:

  1. hahah.. cun apa. menarik minat nak mkn.

    BalasPadam
  2. Eloklah dipelbagaikan menu mcm tu PB....bukan tukang makan je jemu, tukang masak pun lagilah jemu hihi...

    Tak pe kalau tertumpah kat nasi pun warna dia cantik apa...

    BalasPadam
  3. Kira rajin lah tu PB..
    Mempelbagaikan masakan ..
    Boleh tukar selera kan..

    Hijau tu cantik lah PB..
    Taruk kat nasi pun cantik hahhaa..

    BalasPadam
  4. Raya ini boleh buat nasi lemak hijau pandan....hehehe
    tapi cantik lah kek hijau tu.

    BalasPadam
  5. ni btl2 mak ko hijo..hihi

    BalasPadam
  6. Eeehh... apa pulak nak buang
    Simpan aje. Dah tentu-tentu rajin buat kuih guna ajelah warna hijau
    Esok cuti buat badak berendam hijau baru cantik.
    Senang aje gentel tepung pulut masukkan inti gula melaka. Masuk dlm air mendidih. Bila timbul angkat masuk dlm santan pekat.

    Hijau juga hihi...

    BalasPadam
  7. Sebab tuan umah kan suka tanam pokok menghijau taman.. masuk dapur pun jadi hijau..haha.. comella PB.

    BalasPadam
  8. Kuih hijau.. Hihi.. Xpe kak, hijau mmg cntik.. Klu sini nasi minyak ltk juge warne hijau.. Hihi..

    BalasPadam
  9. nasi lemak hijau kan ada juga tu ... cuba masak confirm tak muntah laki ko .. hehe

    BalasPadam
  10. terliur plak tgok hijau2 ni..
    hehe

    BalasPadam
  11. Buat 'nila' ajelah pewarna hijau tu, PB ^_^ Eh, baju raya tahun ni memang hijau juga ke?

    Tapikan walaupun terjebak warna hijau, cantik pulak kejadian kuih-muih ni. Kalerful pulak!

    BalasPadam
  12. Takpelah ijau pun PB...ijau2 pun sodap...ahahaha... rajin masak tu....hihii

    BalasPadam
  13. Nmpk sedap la dua menu walaupun hijau.utk nasik ok jugak boh oewarna ijau..buat nasi hujan panas.hahaha

    BalasPadam
  14. kaler jujo tuh la yg buat ke tuh nmpk menarik tertarik kau mmg debommmmm..

    BalasPadam
    Balasan
    1. ehhh kaler jujo tuh kaler ape plok..hahaha...hijo leeeeeee..

      Padam
  15. Nmpk sedap la dua menu walaupun hijau.utk nasik ok jugak boh oewarna ijau..buat nasi hujan panas.hahaha

    BalasPadam
  16. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    BalasPadam
  17. maaf lama tak ke sini
    hehe...dah kenapa semua nak letak warna hijau tu
    tapi nampak menariklah kek pisang ada warna hijau
    unik tau. menyelerakan pula tu =)
    anyway selamat hari raya ye PB =)

    BalasPadam
  18. xyah buang la..
    lepas ni boleh buat kek pandan cheese leleh plak [kalau sarah makan lah], hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Selamat hari raya sarah.
      Maaf zahir batin:)
      Dh smpi klate ko?

      Padam
    2. Selamat hari raya sarah.
      Maaf zahir batin:)
      Dh smpi klate ko?

      Padam
  19. Menarik juga...

    Selamat Hari Raya. Maaf zahir dan batin.~~

    BalasPadam

Jika aku betul
kau angguk

Jika aku salah
kau tunjuk

Cerita petak bunga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...