Inquiry: petakbunga@gmail.com

20190627

Warna-warni Aglaonema


Kebanyakan tumbuhan dilaman sempit aku pokok-pokok dan tumbuhan yang boleh dimakan. Ala-ala edible garden gitu. Tapi kalau dah permpuan, teringin juga pokok-pokok hiasan, pokok bunga.
Ini antara koleksi aglaonema nama standard dia, aku panggil keladi lah senang… Tak banyaklah…


 Yang ni biasa punya. Border dark pink, mix hijau.

 Tulang light pink dengan hijau.

 Yang ni tak berapa subur lagi, rasanya baru juga tanam. Pink hijau juga tapi lain tompok.

 Hijau dengan tompok putih.

 Hijau tompok pink.

Pasu baru dah habis. Pink dengan hijau gelap.

Sebelum ni aku just tanam dalam bekas plastik recycle botol je, tapi lepas tukar pasu kedai eco ni..rasa cantik pulak…Rasa teringin nak tambah koleksi pulak…Terigin nak yang colour merah manyala ni.. Cantikkan?

Dark red & Green ni rasanya belum ada...
Sumber: Google

Kebanyakannya, aku dapat dari kampung. Rumah sepupu aku, suka membeli, lepas tanam sekejap, bosan terbiar… Baik minta sikit sebelum terbiar terus pupus… Ada juga bertukar-tukar pokok dengan jiran.  
Tanam pokok ni senang sangat. Potong je, dan cucuk je kat tanah. Setakat ni, cucuk je hidup.. Selain itu kalau nak selamat, kat celah-celah pokok induk, biasa ada anak-anak dia.. Pecahkan je anak pokok dari induk, tanam balik..


4 ulasan:

  1. cantiknya... mcm2 color rupanya ada pokok ini ya... biasa nampak yg hijau n putih tu

    BalasPadam
  2. jelesnya tengok pokok pokok dia. rajin menanam eh.

    BalasPadam
  3. Salam. First time datang sini. Seronok baca.

    BalasPadam
  4. Cantik.. Suka pokok berdaun ni.. Lebih dari pokok bebunga. Hehe

    BalasPadam

Jika aku betul
kau angguk

Jika aku salah
kau tunjuk

Cerita petak bunga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...