Inquiry: petakbunga@gmail.com

20200514

Tanam Sayur Musim PKP


Lebih sebulan musim PKP, baru nak mula balik berkebun.
Sepanjang PKP ni, aku masih bekerja seperti biasa..cuma diawal pelaksanaan PKP ada masa pengiliran kerja..  jadi, ada masa terluang sikit.
Bila tengok pokok-pokok bunga yang hidup segan,mati tak mau, rasa nak serkup je semua pasu-pasu ni… Tambah musim sesak sekarang ni. Terfikir juga, kalau aku tanam sayur, boleh juga buat makan-makan.
Tapi, nak beli benih sayur pun..kedai pulak banyak tutup..
Jadi, order online kat Shopee je lah..  tapi, menunggunya, macam bercinta.

Antara benih yang dibeli online dari Shopee..

Anak-anak pokok yang disemai, dah lebih seminggu.
Ada salad, bayam, kangkung, kailan.. sebenarnya banyak lagi benih tak semai..  Cuba semai sikit-sikit dulu.. Jenuh nak cari tanah pula..







Alaihai, kecik2 nya..

Kalau ikut jadual jangka hayat pokok, patut lebih kurang sebulan dah boleh makan hasil. Entahlah, bantut ke apa ni…

Doakan semuanya hidup, membesar dengan jaya.. nanti aku update lagi...


8 ulasan:

  1. haah la.. pakai botol gitu pon jimat kan. sy bli pasu apa bagai dkt kedai rm2 huhu

    BalasPadam
  2. Mudah2an hidup subur dan berhasil

    BalasPadam
  3. semoga tanaman menjadi dan dapat menuai hasil :)

    BalasPadam
  4. akak sempatlah tanam kangkung dan tuai sekali tanam masa minggu awal PKP... itu beli benih kat giant kt mr diy gitu

    BalasPadam
  5. ada bagi baja tak...siram air beras oun ok...

    BalasPadam
  6. letak baja sikit kot baru tumbuh dengan jayanya. hehe. bestnya nanti boleh makan hasil tanaman sendiri~

    BalasPadam
  7. SELAMAT HARI RAYA, menarik entry ini btw done follow, follow me back thanks http://acuyuhan.blogspot.com/

    BalasPadam
  8. SELAMAT HARI RAYA!!! Best entry ini :) done follow, follow me back.. thanks http://acuyuhan.blogspot.com/

    BalasPadam

Jika aku betul
kau angguk

Jika aku salah
kau tunjuk

Cerita petak bunga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...