Inquiry: petakbunga@gmail.com

20160919

Manfaatkan Aloe Vera Gemuk-gemuk Rumah mak

Lidah Buaya atau Aloe Vera rumah mak kat kampung gemuk-gemuk. Geram betul menengoknya.. 
Rugi kalau biarkan saja aloe vera yang terbukti banyak khasiat ni.. 

Masa muda-muda dulu aku suka sapu aloe vera kat muka, then lepas tu stop sebab gatal sungguh. Pelik betul aku, dah kata boleh buat ubat jerawat.

Rupanya, lendir kuning tu yang gatal..

Bila patahkannya.. lendir kuning tu akan keluar..biarkan keluar semua lendir-lendir kuning tu..

potong kulit, ambil lendir kat tengah tu.

Potong-potong, letak dalam bekas comel ni...
Masuk dalam peti ais, tersedia nak guna pada bila-bila masa.

11 ulasan:

  1. Masuk dlm sup ayam. Sedap
    Akak jiran cina kakak yg ajar.
    Potong kiub besar sikit bila dah mendidih masukkan jellynya.

    BalasPadam
  2. Nak tergelak pula pasal gatal muka tu ya...kak pun ada kenangan tersendiri dgn lidah boya ni...dah pernah cuba buh dimuka masa muda belia dulu...dah la bau tengik..gatai satu muka..pakai main hentam saja, org ckp terus buat. Tak basuh bersih2 dulu. Mujur gatai sat saja..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tu.. lah kata bagus kulit, patah terus lumur kat kulit..
      gatal lah dapat..

      Padam
  3. sejuk kan tepek kat muka

    BalasPadam
  4. kalau guna asli punya mesti mujarab

    BalasPadam
  5. Sama juga pernah buat tepek kat muka rupanya salah info. Hahaha.

    BalasPadam
  6. prnh jgk lumur kat muke.. tahan je gatal tu.. haha..

    saye tnam jgk lidah buaya 1 pasu kat sekolah.. lps tu bdk2 nakal pegi cabut.. tensen betol.. huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Buang lendir kuning x gatal

      Padam
  7. yang kuning tu getahnya PB . saya punya parut didahi hilang dlm lbh krg sebln gitu cuma dengan menyapu lendir lidah buaya 30 minit setiap petang ...

    BalasPadam
  8. Ohhh gitu ke nak menggunakan lendir lidah buaya ni..... Baru tahu hihi...Patutlah, pernah jugaklah muka gatal..... kena buang lendir kuning dulu rupanya..

    BalasPadam
  9. Oh, boleh jadi gatal pulak ya! I pun tak tahu lendir kuning tu boleh menyebabkan kulit muka gatal. But then, I pun tak pernahlah mencuba guna aloe vera ni, buat sendiri. Selalunya beli pek dah siap aje.

    BalasPadam

Jika aku betul
kau angguk

Jika aku salah
kau tunjuk

Cerita petak bunga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...