Inquiry: petakbunga@gmail.com

20170508

Melawat kawasan Empangan Sungai Selangor

Malu nak cerita, setiap sabtu biasanya aku dengan beberapa kawan belajar aerobik. Aerobik suka-suka, kekonon nak bagi fix sikit. Tetapi idak nampak lagi perubahan, cikgu dah cancel kelas.  Bengan betul rasanya.. Kasut pun berapa kali je baru rasmi.



Jadi sabtu lepas, berjalan-jalan sekitar Kuala Kubu Bharu tanpa hala tujuan, sampai terjumpa tempat cantik ni..


Payah sungguh nak ambil gambar sekarang. Ikut mood dia. 


Kawasan empangan air Selangor. Cantik pemandangannya..


 Rasa heaven je.. tenang je nikmati udara segar waktu pagi.


Kat sebelah empangan ni ada kawasan tinjau. Boleh tengok penerangan, ada guide jugak kalau nak tanya apa-apa. Tapi aku malas, just senyum-senyum je..malas nak tanya apa.. dasar hihi..


 Luth, saja nak naik tangga, lepas sampai kat atas..tiba-tiba dia jadi takut. Itu yang duduk akhirnya.


 Buat peace dengan daun kayu 

Tiba-tiba feeling nak duduk sini.. tenangnya.


20170503

Abang bawak balik Loofah

Encik abang ada bawak balik rumah lama dulu. Lama sangat dah tak ingat bila. Masa dia bawa balik ni aku seronokbetul. Sebab aku ada ternampak orang share kebaikan Loffah kat fb. Teruja aku, simpan baik-baik. Kemudian, lupa. Semalam tengah-tengah kemas dapur terjumpa benda alah ni balik. Dasyat betul dapur aku, berbulan-bulan baru jumpa sesuatu benda yang aku simpan. Bayangkan besarnya dapur aku. Uik.



Jadi sejak semalam, dapat rasmikan Loffah dibilik mandi.. Memang best guna Loffah ni. Tapi aku sental kulit Luth dia cakap sakit, eleh eksyen budak tu..kulit halus tu.

Ni pokok yang aku goggle. Nak tanam macam tak ada ruang rumah sempit aku. Tapi serius best.





20170313

Draft Company Profile dah siap

Kerja pertama sebagai kerani laki adalah buat company profile.

Blur, tak tahu apa isi kena tulis. Tambah-tambah company baru nak je setup. Apalah sangat benda yang nak tulis? Nasib baik sejak setahun dua ni aku dah paksa laki aku ambil gambar setiap projek yang dia dah buat. Adalah sikit-sikit gambar boleh tunjuk contoh-contoh dalam profil ni. Hari ni nak minta tolong kawan semak profil ni, minta kalau ada penambah baikan dari dia. 


Nanti nak create logo company. Sekarang tak boleh fikir lagi pasal logo. 

20170308

Rumah dan Perniagaan

Assalamualaikum,

Beberapa lama menyepi dari blog tetapi selalu juga tengpk-tengok blog ni. Singgah blog kawan-kawan. Kadang sekadar membaca, senyum dan tak sempat nak tinggal jejak. Maaf sangat. Ada beberapa benda besar yang tengah diusahakan sekarang ni. Harap-harap semuanya dipermudahkan.

Rumah

Baru-baru ni jumpa sebuah rumah kecil yang nak dijual dekat-dekat rumah sekarang juga. Alhamdulillah sekarang masih dalam peringkat awal proses membelinya. Baru sahaja mendapat kelulusan loan. Itu pun setelah mencuba beberapa bank. Susah juga nak dapat kelulusan bank untuk mereka bergaji kecil macam aku ni. Mula-mula hari tu ejen banker buat dengan CIMB dan Ambank. Tapi mereka kata profile tak strong. My tok laki pula tak ada slip gaji, payah sungguhlah. Sedih betul, rasa macam dah give up. Tetapi ejen rumah tu cakap nak cuba lagi. Akhirnya, dapat juga pinjaman dengan bank Rakyat. Syukur sangat, dapat 100% loan pula tu. Tengah-tengah nak pakai duit banyak ni..rasa syukur sangat. Esok kalau tak ada apa-apa dapat jumpa pegawai bank tu untuk sign agreement loan. Petang ni pula nak jumpa lawyer nak sign S&P.


Perniagaan baru


Alhamdulillah, dari buat kecil-kecil kat rumah my tok laki cuba-cuba masuk kilang pula sekarang ni. Banyak juga benda yang kena buat nak cuba masuk kilang ni. 1st step, mendaftar perniagaan. Jadi sekarang, officially perniagaan kami telah di daftar dengan SSM.  Quotation kami dah banyak hantar, harap-harap ada yang sangkutlah. Banyak lagi benda nak kena buat nak masuk kilang besar-besar ni. Lepas hantar quotation, mereka minta profile company pula. Alahai, jenuh ni nak mengarang.. macam nak buat kertas kerja sekolah balik.

Banyak juga duit kami laburkan untuk 2 perkara besar dalam hidup kami. Harap-harap ada masa depan yang cerah untuk kami sekeluarga.
Doakan kawan-kawan.

20170215

Apa Khabar Orang Kampung

Minggu lepas cuti Thaipusam kami balik kampung. Ambil cuti tambah lagi, lama sikit boleh duduk kampung.

Malam-malam sunyi ke kat kampung balik hari tu. Tak macam biasa. Iyalah, tak lah meriah macam Kolumpo tapi sunyilah dari hari-hari biasa dulu. Kalau dulu, bila Cik Abe balik kampung, muhu tak tidur malam duduk bersembang, berbual sampai ke subuh.

Sejak getah naik harga ni, semua tidur awal. Nak bangun pagi, pergi nyuluh, pergi motong getah nanti.. Senyum manis je semua orang kampung jumpa. Nampak semuanya segar, sihat je..




Moga-moga senang selalu orang kampung kita.

20170208

Biji lada kering dah jadi pokok lada


Beberapa hari lalu, sepupu encik abang datang rumah. Dari bilik belakang rumah boleh nampak ada pokok lada. Masa tu, ada buah lada yang merah-merah sedang masak.



Bila aku cerita, pokok lada ni asal biji lada kering. Dia jadi teruja nak tanam juga. Ha,ha, siap pesan kat  husband dia nanti balik nak cari lada kering…




Asalnya benih lada tu dari biji lada kering. Mulanya, dia macam tak percaya juga, boleh ke tanam biji lada kering? Ye, boleh. Pokok lada ni, bukan pokok lada kering pertama yang aku tanam. Sebelum ni pun dah beberapa kali tanam.




Lada kering yang dibeli kat pasar tu, biasa aku belah buang biji sebelum direbus dan diblend. Bila kau ada sawan berkebun macam aku, semua biji yang kau jumpa kau akan feel nak tanam. Aku pernah kena sawan teruk bila minum air limau ais kat kedai pun, aku letak biji limau kasturi dalam tisu nak buat balik tanam. Oh my God. Masa tengah sawan lah..lepas tu, bila malas habis semua mati kekeringan pokok aku tanam tu tak terjaga.


Tanah sekangkang kera belakang rumah.



Biji lada kering yang aku tabur dah mengeluarkan hasil. Tabur je kat tanah. Untung-untung naik, dah naik. 

Senang betul aku berkebun.



20170206

Tanam Pudina kedua kali

My pakcik yang cepat terpengaruh sekarang ni suka minim teh lemon dengan pudina. Kalau beli kat pasaraya tu, seikat RM2, memang sampai layulah nak habis. Boleh sangatlah nak beli, berbaloi-baloi. Tapi rasa sayang je, bila guna sikit, dah start kering. Ingat nak tanam, tak tertanam-tanam jugak. Ni kali kedua kot tahun ni beli, kali ni awal-awal lagi pilih mana yang batang besar-besar tu..tanam terus kat tanah. Sayang, kalau kering biar sahaja..




Tanam pudina sangat senang. Macam tanam daun kesum. Pacak-pacak sahaja, nanti dia berakar. Janji tanah lembap. Tambah-tambah musim hujan sekarang. Pokok ni memang jenis suka musim hujan. Suka air kot.


Sebelum ni pernah tanam juga, tapi tak subur. Kurus-kurus dan makin lama makin mengurus. Terus aku campak je. Buang. Kali ni harap membesar dengan gemuk.



Daun kesum tanam dalam pasu ni kena rajin tukar tanah. Bila akarnya dah banyak sangat, macam dah tak subur. 


Alang-alang tanam pudina, tanam balik sekali daun kesum.



Potong-potong pucuk baru dan pacak balik dalam pasu baru. 



20170203

Cabaran Mengajar Luth Iqra’


Sekarang hampir setiap malam, kami berusaha ajar Luth baca iqra’. Ya Allah, teruji betul mengajar Luth. Tak sampai setengah helai baca, dia dah buat hal. Macam-macam. Lapar, sakit, batuk, nak muntah.


Rasanya dah dekat sebulan kot start ajar dia Iqra’..sampai sekarang asyik lupa huruf ‘Ta’. Kalau mengaji dengan tok guru, tak tahulah berapa lama baru boleh beralih ke ‘Sa’. Tapi, aku dah langkau, sekarang sudah sampai huruf ‘Ha’ tapi bila jumpa huruf ‘Ta’, tetap lupa…

Aku suruh dia lompat sambil sebut 'ta, ta, ta...' pun lepas beberapa saat. Lupa.
Geletek sambil buat bunyi...'ta..ta..tata..pun lupa.
Padahal dia pelat 'ta'.


Geram betul. Sabar betul mengajar dia mengaji. Kalau ayah dia mengajar, dengan hanger lah jawabnya. Kalau orang dengar dia bunya menagis macam kami laki bini dera anak. Lepas je, aku cakap. Okey, sambaing esok. Cepat-cepat dia simpan iqra’, terus ketawa mengilai-ngilai. Drama sangat.


Tahun ni dah 4 tahun, harap-harap tak terlewat lagi mengajar dia baca Quran.
 
Luth dengan tokma berjalan kat Putrajaya New Year baru ni.

20170131

DIY Kotak Makeup


Assalamualaikum, masih bercuti ke? Selamat Tahun Baru Cina. Kalau ikutkan aku pun masih dalam mood cuti ni, awal-awal lagi dah apply cuti hari ni.Tambah lagi bos dah bagi cuti dari hari Jumaat lagi, Khamis tu pun, balik awal sikit..cuti betul. Plan asal nak balik kampung, then dengar banjir teruk jalan nak balik Kelantan, plus abang pulak ada kerja tiba-tiba jumaat dan sabtu tu. Then, cancel je plan nak balik kampung. Duk rumah, tidur sampai puas hati, sambil menyepah dan mengemas rumah. Sambil kutip-kutip sampah nak buang, jumpa macam-macam kotak.


Susun-susun kotak-kotak pelbagai saiza dua beranak dengan Luth. Luth dah naik excited bila mak dia buat sepah.




Tape dan gam kotak-kotak. Kemudian jumpa kertas pembalut hadiah yang nipis tu. Asalnya, ada beli bag, seller tu sumbat kertas pembalut hadiah nipis bagi kembung bag. Tampal-tampal je kat kotak, asal balut je.




Bila, dah siap, Luth jadi kagum. Siap tempat letak makeup mak. Malu nak ambil gambar yang dah terisi, sebab tak ada barang makeup pun, minyak angin banyak!


Seronok betul Luth, bila dah siap, dia pun nak juga. Cari lagi kotak-kotak mana yang ada lagi kat rumah. Belum guna pun dah buka kotak.


Teng, teng, siapkan Luth punya pula. Permintaan khas nak kotak doremon. Kertas pembalut recycle dari seller yang sama.



Bila aku susun segala super hero dia. Ayah dia buat tanya, tu berapa hari boleh tahan tu? 

Tapi Luth memang teruja...

Lepas ni, boleh buat lagi, next time ingat nak tampal dengan surat khabar, then warnakan dengan cat air..mesti cantik. 

20170105

Sebalang Macam Tak Cukup je

Macam pernah dengar tajuk entry ✌❤👀😄

My tok laki bawa balik pisang tanduk bertanduk-tanduk kat rumah.



Biasa aku kupas habis-habis kulit, tetapi kali ni terpengaruh dengan kerepek pisang dari saudara yang datang ke rumah hari tu..hijau-hijau kerepek pisang dia bagi.  1st time tengok kerepek pisang warna hijau. Aku kan obesisi warna hijau. 😋 Aku parut buang kulit nipis-nipis je. 


Lepas tu aku letak pewarna hijau...ngok betul, Habis hijau tangan aku, masa nak parut. 



Latak garam sikit dalam minyak. Lepas tu goreng sampai rangup.


Then, siap kerepek pisang mak memang hijau.

5 jam oi, aku nak siapkan 2 bekas ni. Sakit pinggan.
Nak makan pun rasa sayang..


20170103

Resipi Bergembira

Sediakan satu balang
 

Potong kertas berwarna-warni.

Setiap hari, tulis benda yang paling indah berlaku hari itu.

Contohnya, 1st time Luth tengok bunga api kat Putrajaya. 
Luth happy, kami happy. Thanks Allah.



Masukkan dalam balang.


  

Simpan.

Life is sweet.



Cerita petak bunga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...