Inquiry: petakbunga@gmail.com

20161010

Perkembangan Tanam Keledek


Beberapa bulan lalu aku ada tanam Keledek dari ubi keledek yang dibeli kat supermarket. 

Asalnya aku letak dalam plastik beras je..

Then, aku transfer kat dalam tayar kereta buangan. 


Hajat masa tanam hari tu ingat nak buat makan pucuk je, sampai ke hari ni..sekali pun belum pernah petik pucuknya.. Laki aku duk bertanya bila agaknya boleh makan isi keledek ni.. Aku macam tak konfident keledek ni boleh berisi memandangkan tanah yang tak berapa subur ni.. 

Tengoklah macam mana..kalau ikutkan dah 6 bulan ni tanam keledek.

11 ulasan:

  1. Kalau tanah keras sangat memang ubinya agak kecil PB
    Tapi kalau tanahnya gembur masa tanam dulu ubinya boleh besar.

    BalasPadam
  2. Daun keledek ni kurang sesuai dibuat sayur.
    Ada pokok keledek yang memang ditanam untuk daunnya (dibuat sayur).

    BalasPadam
    Balasan
    1. Oh.. mcm tu ke?
      Nasib x makan lg..

      Padam
  3. Pokok keledek ni cepat membiak kan..kak besa tanam main campak2 ubi yang lebih. Dah dia tumbuh menjalar satu kebun tapi tak jadi ubi la pula

    BalasPadam
  4. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    BalasPadam
  5. Rajinnya bercucuk tanam. Seronok kalau dapat hasilnya kan.

    BalasPadam
  6. Kalau tak dikorek tanah tu masakan tau ada ubinya ke tidak PB.....
    Tapi betul jugak awak cakap tu PB...tanah mcm tak meriah je kan sebab tanam kat tayar tu.

    BalasPadam
  7. PB, nabilah nak tuai keledek tu, bln 12 ni..
    masa first dulu kan tanam dalam pasu.
    baru2 ni kan nabilah dah buat kebun baru..(tak share lg kt blog, hehe)

    masa transfer dari pasu ke tanah, ada la nampak ubi2nya...
    happy bkn main, hahaha...

    Pastu kan uncle (jiran rumah) ckp, tanam keledek, lagi cepat guna keratan daunnya..
    maknanya, lps ni klu PB nak tuai ubi tu, daun2nya jangan buang, pergi cucuk terus ke tanah untuk bagi dia tumbuh balik..

    Buat pindahan keratan batang ni waktu petang, baru dia boleh survive nak hidup..
    waktu pagi pokoknya kuat serap air untuk makanan, kalau transfer pagi, dia cepat layu, takut tak hidup plak nanti..

    Panjang plak komen kat sini, haipp..

    BalasPadam
  8. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    BalasPadam
  9. i'm really enjoying this article and layout of your blog. It's a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often.

    BalasPadam
  10. salam tuan tanah...

    lama x jenguk blog PB...sihat ke? rajin menanam dia skrang..hee..

    BalasPadam

Jika aku betul
kau angguk

Jika aku salah
kau tunjuk

Cerita petak bunga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...